Klimatoget fem år

Fane-arctic-paris-3
De norske Besteforeldrene ble lagt merke til i Paris. Ingen skulle være i tvil om vårt engasjement på vegne av barn og unge!

I dag er det fem år siden Parisavtalen ble vedtatt. Et resultat av iherdig innsats ved forhandlingsbordet, men også av folkelig engasjement over hele verden. I selve byen var en stor gruppe norske besteforeldreaktivister på plass og synlige i gatebildet, etter at BKA hadde initiert og organisert tidenes aksjonistreise: KLIMATOGET TIL PARIS!

3. des 2015. Linda Parr og Finn Bjørnar Lund er klare til å gå ombord  Foto: Andra Rygg Nøttveit / Framtida.no

Klimatoget rulla ut fra Oslo S 3. desember 2015. 170 fulgte med på NSBs gratis tur til Göteborg, mens 100 dro videre med ferje til Kiel og videre med tog til Paris der de ankom Gard de Nord sent på kvelden fredag 4. desember.

– Det skal merkes når folket slår i bordet og krever resultater, forkynte Linda Parr, leder av Besteforeldrenes Oslo-lag. Sammen med landstyremedlem Finn Bjørnar Lund var hun den som framfor noen hadde det praktiske planleggings- og organisasjonsarbeidet for prosjektet.

Klimatoget var et enestående tiltak der BKA samarbeidet med flere andre aktører: NSB, For Jernbane, Norsk klimanettverk og Naturvernforbundet. Deltakerne var i alle aldre, inkludert seks barn fra Miljøagentene, og tilbakemeldingene var overstrømmende.

– Vi vil takke for en utrolig flott tur – inspirerende, lærerik, engasjerende og morsom – midt i det store alvoret! En totalopplevelse der ALLE bidro, og noen spesielt skal takkes: det er selvsagt trekløveret med superflinke organisatorer Linda og Finn Bjørnar og vår alles rockstar Ola! Bedre blir det ikke :=) Astrid Kjellevold og Tommy Svendsen, Oslo.

– Kjære Linda og Finn Bjørnar! Tusen takk for jobben dere har gjort. Togturen var virkelig et av årets høydepunkt! Å suse nedover Europa i gode togseter var en ypperlig oppladning til ei hektisk uke i Paris. Foredrag og samtaler underveis gjorde dette til et minne for livet. Det folkelige engasjementet har vært helt avgjørende for Paris-avtalen. Nå er det avgjørende at alliansene bygges videre og at vi får enda flere ut i gatene. For det er nå den virkelige jobben starter. Avtalen ble faktisk bedre enn vi forventet, men hele suksessen ligger i den jobben som nå skal gjøres. Sammen skal vi sette mot i våre politikere til å sette i verk de tiltakene vi så sårt trenger. Lars Haltbrekken, leder Naturvernforbundet.

– Dette ble en av de virkelig store opplevelsene i livet mitt. Tenk å være i en gruppe hvor hver enkelt deltar med et eget ansvar for helhet og fellesskap. Vi fremsto som en enhet med sang, kamprop og entusiasme. Og da tilskuere sto med hånden på hjertet og smilte hadde vi gjort jobben og klart å formidle et budskap. Og det var jo hensikten vår. Thelma Kraft, besteforeldreaktivist Bergen.

– Dette er noe av det mest velorganiserte jeg har deltatt på! Må bare uttrykke en særskilt takk og min dypeste respekt for alt forarbeidet og gjennomføringen dere gjorde. Dette var et kjempeløft. Ingen sak å være en tydelig og sterk gjeng med så gode organisatorer. Med så solid grunnmur og rom for de mange som deltok med innledninger, ideer, sanger og entusiasme var dette et av årets høydepunkt også for meg. Ingunn Gjerstad, Oslo (nå leder i LO i Oslo)


Prosjektet resulterte i mer enn 100 artikler i store og små aviser landet rundt. Flere journalister fulgte med på hele eller deler av turen, blant annet fra Framtida.no og fra Avisa Valdres, som hadde flere oppslag og en helside med tilbakeblikk 22. desember: Med klimatoget til Paris. Det som skjedde på reisen og under opphold og demonstrasjoner i Paris ble fulgt med reportasjer og mange bilder på denne nettsida – etter at invitasjonen til alle som ville være med gikk ut 20. august 2055: «Klimatog til Paris – meld deg på nå!»

God stemning på Klimatoget. Ola Dimmen var stødig leder av allsangen under hele turen. Foto: Tom Henning Brattlie / Klassekampen

En klima-shanty på norsk, engelsk og fransk ble innøvd ombord på toget:

No slåss vi for klima vi slåss for vår jord.
Til kamp for klima!
For livet på jorda og framtida vår.
Heile verda er med i Paris.
No står folk fram i protest.
Vi drar til Paris!
||: No slåss vi for barna og livet dei får.
Heile verda er med i Paris :||

We fight for the climate we fight for the world.
To save the climate!
We fight for the future and life on the earth.
All the people will meet in Paris.
We march on to protest.
We go to Paris!
||: We fight for the children the life they shall have
All the people will meet in Paris :||

Luttons pour la terre et pour le climat.
Sauvons le climat!
Luttons pour la vie et pour notre future.
Tout le monde se reunit à Paris.
Marchons pour protester.
Allons à Paris!
||: Luttons pour la vie et pour tous les enfants.
Tout le monde se reunit à Paris :||

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Steinar Winther Christensen | 12.12.2020

    Ja, en spesiell klimatur til Paris. Jeg ble med litt inkognito på reisen, men ble her kjent med mange flotte BKA’ere. Paris ble et vendepunkt for mitt engasjement og innmelding i BKA da vi kom hjem.

  2. Thelma Kraft | 12.12.2020

    Den turen betyr fortsatt mye for meg, læringskurven ble bratt og forståelsen av konsekvensene ble svært tydelige da mange, inklusive en gruppe menn fra Stillehavsøyene, ropte taktfast ONE POINT FIVE WILL KEEP US ALIVE.

  3. Christian F. Holst | 12.12.2020

    Paristuren ble en samlende, kraftfull og flott opplevelse! Fortsatt kan Kristin og jeg snakke om turen og alt vi opplevde den gang. Stor takk til Linda og Finn Bjørnar som sto for alt det praktiske. Vi ble kjent med mange herlige BKA-folk.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*