Populært gavemedlemskap

bjørgild gavekort
På verandaen i Fusa, ved vakre Bjørnafjorden. Bjørghild med årets julegave, gavekort for medlemskap i BKA 2020-2021.

Responsen på vervekampanjen «Prosjekt 5000» har vært over all forventning. Ikke minst har mange gjort en innsats ved å gi medlemskap i gave. – Vi har gjort det enkelt å gi, sier organisasjonssekretær Bjørghild des Bouvrie. Rett nok krever det litt av oss som administrerer ordningen. Men det er jo bare en glede, når du ser hvor populær den er blitt!

Går mot strømmen
Norsk-hollandske Bjørghild des Bouvrie brenner for det hun tror på, og har lagt ned tusenvis av frivillige arbeidstimer for Besteforeldrenes klimaaksjon. Hun ble født i Nederland, med nederlandsk far og norsk mor, i «de Hongerwinter» 1944-1945 da millioner ble rammet av en tysk blokkade. For ti år siden flyttet hun sammen med sin mann André som pensjonister til Norge. De bor i Fusa sør for Bergen med utsikt over vakre Bjørnafjorden.

Det er ikke første gang i sitt liv at hun går mot strømmen. Det gjorde hun også som statlig byråkrat i hjemlandet, der hun var ansatt for å ta seg av ulike kvinnerelaterte prosjekter. – Jeg har erfart at det nytter å jobbe for forandring. Kvinners posisjon i dagens Nederland er ikke til å sammenligne med da jeg var ung.
– Vår generasjon har også opplevd den kalde krigen. Da millioner over hele verden levde i angst og avmakt over stormaktenes atomopprustning. Men vi kjempet imot, vi organiserte oss og marsjerte i gatene, – og fikk oppleve den enorme lettelsen da avspenningen og nedrustingens tid kom.

Besteforeldreaksjonen uunnværlig
Nå gjelder nye utfordringer, i en ny tid. Helt siden Besteforeldrenes klimaaksjon ble formalisert i 2012, har Bjørghild stått på for organisasjonen. – Det dreier seg om å skape en folkebevegelse mot klimavanviddet. Derfor er Besteforeldreaksjonen uunnværlig, og derfor gjelder det at vi blir mange og synlige i det politiske rom.

– Vi minner myndighetene på deres grunnleggende ansvar overfor etterslekten, og viser at vi støtter de unge og deres rettferdige krav!

I den ofte nedslående historien om norsk klimapolitikk savner hun fremtidsoptimisme og kreativitet, sier Bjørghild. – Jeg skjønner ikke hva vi venter på. Vi burde gå foran, ikke slepe beina etter oss som nå. Det er jo klinkende klart at Norge har enestående muligheter for et silkemykt skifte fra fossil til fornybar energi, med sin kapital, kompetanse, teknologiske erfaring og naturlige forutsetninger.

Klimastreikende skolebarn og besteforeldreaktivister på Torgallmenningen i Bergen. Bjørghild til høyre i hvit jakke.

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Steinar Winther Christensen | 13.12.2020

  Uten Bjørghild og hennes utrettelige innsats hadde BKA neppe blitt hva vi nå ser utvikle seg: BKA som en stadig sterkere stemme til forsvar for våre barn og barnebarns klimafremtid.

 2. Ola Dimmen | 13.12.2020

  Steinar har heilt rett. Bjørghild gjer, og har gjort, ein uvurderleg innsats for BKA! Det ho gjer er sjølve grunnfjellet i organisasjonen, tusen takk!

 3. Finn Bjørnar Lund | 13.12.2020

  I tillegg til det store arbeidet hun har lagt ned som BKA sin sekretær med stadig økende arbeidsoppgaver, har hun bidratt med opplysningsarbeid (artikler i BT) og stor aktivitet i jernbanegruppa.
  Makalaust ville vi si nordpå! Og takk, Bjørghild!

 4. Bjørghild des Bouvrie | 14.12.2020

  Hittil i desember har det kommet inn rundt 200 gavemedlemmer!

  Bjørghild des Bouvrie
  14. desember 2020

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*