Politiker ut mot Regjeringsadvokaten

fredrik jette

Det er Regjeringsadvokaten som misforstår Grunnlovens § 112 – ikke miljøorganisasjonene, sier stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap). Hun var saksordfører da paragrafen ble revidert i 2014. Sejersted har i Høyesterett hevdet at det er utenkelig at Stortinget skulle ønske å begrense statens handlingsrom. Men det var tvert imot at poenget, sier Christensen i et oppsiktsvekkende intervju med nrk.

En rettighetsbestemmelse
Sejersted sa også onsdag at staten er uenig i at Stortinget bygget på paragrafen som en rettighetsbestemmelse, slik lagmannsretten vurderte det. – Skal vi bygge en materiell rettighet på en misforståelse? Slik jeg leser det er dette skapelsesøyeblikket. Det er hokus pokus-øyeblikket. Noe skapes av intet, sa han.

– Dette er en rettighetsbestemmelse, svarer derimot Christensen, og understreker at det kommer frem i lovens forarbeider, stortingsdebatten, og de andre rettskjennelsene. – Bestemmelsen er ingen misforståelse. Den ble til for å etterleve prinsippene om å iverksette adekvate og nødvendige tiltak for å sikre miljøet. Det er ikke mer hokus pokus enn det, sier hun.

Les hele saken på nrk.no: Mener staten misforstår miljø­paragrafen hun var med på å lage

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. TOFT TONE | 12.11.2020

    Takk til deg, Jette. Dette var klar tale – en fantastisk irettesettelse av Regjeringsadvokaten. Å få denne type fakta på bordet nå er en lettelse. Jeg synes Seiersted har kjørt frem som en bulldoser i Høyesterett med alle sine beinharde påstander og har også tillagt Stortinget meninger som viser at han undervurderer båre Stortingens rolle og likeledes forarbeidene til § 112. Vi har jo kunnskapen om at § 112 er en rettighetsbestemmelse – men det er godt å få dette så grundig uttalt fra saksordføreren for arbeidet med å revidere Grunnlovens § 112. Menneskerettighetsutvalget har uttalt om saken: «Bestemmelsen er fra Stortingets side ment å representere en rettslig skranke for myndighetene, samtidig som den har et mennekerettslig utgangspunkt.»
    JA, dette understreker og forsterker mitt syn på at inhabilitetsavgjørelsen av Ragnhild Noer og Hilde Indreberg må være gal beslutning fra Høyesteretts side. De to dommernes kunnskap hadde vært gull verdt og sannsynligvis gitt høyesterett en god sammensetning i totalkompetanse.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*