Demonstrasjon av forakt

Storting_plattform
– Illustrasjon: Ola Dimmen

Knapt en uke etter at klimasøksmålet mot staten er ferdig i Høyesterett, kom regjeringen med en ny konsesjonsrunde og utlysning av nye oljeblokker i Barentshavet. – Det oppleves som en ren maktdemonstrasjon, og også forakt for Høyesterett. Regjeringens opptreden er fullstendig uakseptabel, sier Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Lytter bare til oljeinteressene
Etter at Natur og Ungdom og Greenpeace, med støtte fra BKA, gikk til søksmål mot staten for å stoppe 23. konsesjonsrunde, har vi fått både en 24. og en 25. runde. – Det er åpenbart viktig for regjeringen Solberg å vise at den ikke akter å vente på noen rettslig avklaring, sier Steinar Winther Christensen.

Miljøorganisasjonene har i lang tid kritisert den samme regjeringen for heller ikke å lytte til miljøfaglige råd ved planlegging av framtidig oljeutvinning. En gjennomgang fra Riksrevisjonen i 2018 viste at i perioden 2012–2018 har ikke Olje- og energidepartementet gjort noen endringer i utlysningene som følge av høringsrundene.

Naturvernforbundet har gjort en egen gjennomgang. Den viser at Solberg-regjeringen har oversett 100 prosent av Miljødirektoratets frarådinger mot oljevirksomhet i sårbare områder, og at den i så måte er verre enn tidligere regjeringer. Naturvernforbundet valgte å avstå fra å gi innspill i 25. konsesjonsrunde, da de mener høringene kun er et spill for galleriet, og at oljeinteressene får det som de vil uansett.

Naturvernforbundets oversikt:

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Silvia Kriz | 23.11.2020

  Jeg ville ikke tro mine egne øyne, da jeg så at regjeringen lyste ut konsesjoner for 125 nye områder i Barentshavet. Hvor er hensynet til natur, miljø og dem som skal leve i framtiden? Der er funnet mer enn nok olje til å varme opp kloden til over 1,5˚C. Når det så kommer fram under klimarettsaken at oljeleting i de sårbare nordområdene sannsynligvis ikke blir økonomisk lønnsomme for Norge, så mister dette all mening. Arbeidsplasser er viktige, kompetanse er viktig, men skal arbeidskraft og kompetanse misbrukes til meningsløse prosjekt?

 2. Steinar Rundhaug | 23.11.2020

  Tenk hvir mye Erna &Co kunne spart Norge for ved å legge ned Polarinstituttet, Fiskeridirekroratet, miljødirektoratet osv osv. De hører jo ikke på dem uansett.

 3. Gunnar Arvidsen Kajander | 24.11.2020

  Regjeringen Solberg styres av en ideologi som umulig kan ha fanget opp de grunnleggende aspekter for nasjonens og felleskapets faktiske interesser, både i forhold til det grønne skiftet og andre viktige strategier, som skal bidra til å omfordele våre ressurser for en gjennomtenkt overføring til kommende generasjoner. Vi behøver å befolke politikken med politikere (og byråkrater for den del) som er mer skolert i «overideologisk» tenking når det kreves for nasjonens og fellesskapets beste.

 4. Gro Nylander | 25.11.2020

  Dagens poetiske hyllest til vår alles statsminister i anledning 125 nye letetillatelser:
  Hva gjør Erna? / Drukner oss i olje! /
  Hu har fjerna / Skydd for torsk og kolje /
  E’kke ledestjerna / Glemmer klima-kjerna/
  Gi oss kraft fra vann og sol / men ikke i fra olje!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*