Besteforeldre mot sløseri

stavanger-klimamarsj-3
Formelt lokallag er stiftet først i 2020, men Besteforeldrene i Stavanger har vært på banen også tidligere, her fra F

Årets kjøpeorgie Black Friday går av stabelen denne uken. Det synes Silvia Kriz i Stavanger lite om. Forrige uke ble hun valgt til leder av det nystiftede lokallaget av BKA i Sør-Rogaland. – Alt som smaker av sløseri er noe vi besteforeldre bør markere oss mot, tenker jeg. Vi trenger ikke flere kjøpefester, men forsiktig forvaltning av jordas rikdom.

Et bærekraftig liv
Silvia Kriz er pensjonert barne- og ungdomspsykiater, 65 år gammel. Navnet har hun etter sin far, som flyktet fra Tsjekkia i 1948, først til Tyskland der han møtte Silvias mor, før familien flyttet til Norge. – Som mange andre i BKA har hun lenge vært med både i Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender. Dessuten er hun en ivrig søppelplukker på turer langs jærstrendene, forteller hun.

En undersøkelse fra Opinion februar 2020 viste at 8 av 10 har planer om å leve mer klimavennlig. 6 av 10 støtter strenge reguleringer for å tvinge bedrifter og folk til å handle mer bærekraftig.

– Likevel fortsetter altså handelsstanden med denne Black Friday-galskapen! Vi kan få mye mer verdiskaping ved å slutte med dette utrolige sløseriet. Som forbrukere må vi kjøpe bare det vi faktisk trenger, og heller kreve merking som viser forventet levetid og muligheter for reparasjon og gjenbruk. Like viktig er det at alle offentlige innkjøp må gjøres bærekraftige, selvsagt. Bedrifter med godt miljøregnskap og effektiv bruk av ressurser må belønnes.

Silvia Kriz er glad for at den lokale gruppa av Besteforeldrenes klimaaksjon endelig er formelt etablert. – Vi er jo en bra gjeng allerede, og markerte oss blant annet 14. mai i år, da vi stilte opp i samband med Equinors generalforsamling – i full mundur, med plakatvester og bannere og det hele. Mange tror kanskje at dette er lite populært her i oljehovedstaden. Men vi fikk positive tilbakemeldinger, og medlemstallet vokser her som andre steder i landet!

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Silvia Kriz | 23.11.2020

    Jeg vil gjerne legge til en liten hyllest til Heidi Leite. Det var hun som tok initiativet til å starte et lokallag i Stavanger-området for et år siden. Som leder for interimstyret har hun holdt det hele i gang, selv om covid-19 satte en stopper for stiftelsesmøtet i vår og for andre aktiviteter. Hun måtte trekke seg som leder nå, da hun har startet bruktbutikk og jobber dag og natt for å berge den gjennom koronakrisen. Hun blir heldigvis med videre i styret.
    TAKK, Heidi!

  2. Steinar Rundhaug | 23.11.2020

    Er veldig glad for at vi har fått BKA- venner på andre siden av fjorden. Vi fra Haugalandet var jo sammen med noen av dere i vår. Syns vi skal holde kontakt. Vi har egen Fb- side: Besteforeldrenes klimaaksjon på Haugalandet (ca).

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*