Slipper Høyesteretts-regning

saken Høyesterett

Det er nå avgjort at Greenpeace og Natur og Ungdom får innvilget fri saksførsel for behandling av klimarettssaken i Høyesterett. – En utrolig gledelig avgjørelse, som både gjør det lettere for oss å gjennomføre søksmålet og understreker den prinsipielt viktige betydningen av søksmålet, sier organisasjonene, som ellers opplyser at kronerullingen fortsetter – til dekning av andre utgifter.

Prinsipiell sak
Fri sakførsel er noe domstolene kan bevilge i saker de anser for å være viktig å få avklart. – Ikke overraskende at det blir innvilget i en klima- og miljøsak som behandles i plenum og hvor den rettslige rekkevidde av Grunnlovens § 112 for første gang er tema, sier Steinar Winther Christensen, leder av Besteforeldrenes klimaaksjon og pensjonert advokat. Det samme skjedde i 1981 i Alta-saken, for alle parter, og hvor fri sakførsel også var innvilget for tingretten (anken den gangen gikk direkte til Høyesterett). I vår sak er det bare litt overraskende at det ikke ble søkt også for ting- og lagmannsretten. Store beløp kunne vært spart.

Fortsatt kronerulling
Siden første stevning i saken ble levert i 2016 har tusenvis av enkeltpersoner bidratt i kronerulling til støtte for søksmålet, og det har dekket en andel av utgiftene. Men det er kostbart å ha et søksmål som dette, og Greenpeace/NU – og deres partshjelpere Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet – setter fremdeles pris på bidrag i kronerullingen.

Disse bidragene vil gå til å dekke utgifter som den frie saksførselen ikke dekker. Eksempler på dette er:

  • arbeid med å spre informasjon om klimasøksmålet
  • arrangementer i forkant av og under søksmålet
  • tidligere advokatutgifter som vi ikke får dekket av denne avgjørelsen

Dersom du vil støtte søksmålet, kan du lese mer om hvordan du kan gjøre dette her: https://www.klimasøksmål.no/stott-oss

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*