Museskritt mot framtida

gulbok-slim-970x487

«Et svakt budsjett» er reaksjonen fra miljøbevegelsen etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i dag. Leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Steinar Winther Christensen, som er på hytta på musejakt, er ikke imponert over regjeringens omstillingsevne. – I beste fall går det med museskritt, sier han. Spesielt reagerer han på at oljeletingen holder fram som før, som om intet har skjedd.

– Vi må ikke la oss lure. Vi må ikke glemme at det som skader klima er fossile utslipp og at regjeringens pumping av olje og gass og utdeling av hundretalls nye letelisenser skal fortsette med uforminsket kraft. Tilgivelsen skal skje via litt støtte til karbonfangst og -lagring, hydrogen og forsking. Isolert sett bra, selvfølgelig, men alle vet at dette ikke monner nok og spises opp av den tradisjonelle vekstpolitikken basert på olje og økt mobilitet.

– Norge kan ikke fortsette å leve av virksomhet som fører til store klimautslipp. Vi behøver en styrt omstilling vekk fra oljeavhengighet – og inn i noe bedre. Derfor savner jeg satsingen på flytende havvind. Og på opprusting og riktigere skattlegging av vår viktige vannkraft, som vil gi enorme mengder ny ren energi og åpne for grønne arbeidsplasser.

Nasjonalbudsjettet viser at klimagassutslippene med dagens tiltak vil reduseres til 40,8 millioner tonn i 2030, noe som er under 20 prosent reduksjon, mens regjeringens mål er minst å halvere utslippene. – Det betyr at vi trenger langt kraftigere innsats for å få ned utslippene, sier Winther Christensen. Det vi har fått i dag er for mye business-as-usual. Jeg er stygt redd at nok et viktig år går tapt i kampen for å redde klimafremtiden for våre barn. Men snart er det stortingsvalg!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*