Hva er viktigst for oss?

Jeg vet Ormåsen
Forkvinner for Besteforeldrene i Hamar og omegn: Eva Ormåsen (t.v.) og Inger-Beth Sandham. Foto: Trude Ånnevik / Hamar Arbeiderblad

En generasjon som har hatt det så bra, men etterlater seg så store problemer, – og har valgt oss ledere som er så unnvikende, – hva sier vi til barnebarna? Og hva gjør vi i lys av forskernes advarsler? spør Eva Ormåsen i Brumunddal. Den pensjonerte læreren er med i landsstyret for BKA. – Det kan rett og slett ikke fortsette. Å innse dette, har gjort noe med meg, skriver hun i Hamar Arbeiderblad.

Jeg vokste opp i trygge forhold, uten å bli bortskjemt på noe som helst, har gjennom livet sluppet unna katastrofer av noe slag, har hatt vinden i ryggen, slik mange andre har, men enda flere ikke har!

Jeg vet! Jeg har visst lenge; dette er ikke selvsagt, og i framtida vil det være enda mye mindre selvsagt! Tvert imot! Altfor mye av det som har gjort meg rik, mett og fornøyd, har vært på bekostning av andre. Og det vil bli verre. Olja som har gjort oss søkkrike, har blitt klodens forbannelse. Det kan rett og slett ikke fortsette. Å innse dette, har gjort noe med meg.

Hva er egentlig det viktigste for oss? Er det alt det jeg kan få kjøpt for penger, eller er det selve livet? At jeg lever i stor frihet og trygghet, at jeg kan være ute i naturen, ha det passe varmt og passe kaldt, at jeg kan få mat som er sunn og god, det er det som gjør det godt å leve.

Jeg vil ikke at det skal bli 3–4 grader varmere i verden. Men det er det norsk politikk styrer mot! Politikere skryter av at våre utslipp går ned, men uten en mye større innsats går det mot katastrofe. Det er dessverre få som forstår hva dette vil bety!

Jeg vet at barnebarna mine får utfordringer vi ikke liker å tenke på. Det gjør dine også! Jeg har lest og hørt og prøvd å forstå konsekvensene av det vi har gjort og fortsatt gjør.

Jeg tenker på det hver dag. Og jeg kjenner det på kroppen.

Jeg vet også at når barnebarna mine er store nok, kommer de til å bli skuffet over oss som har bidratt til at dette skjer, og at for lite ble gjort for å redde dem fra et liv med katastrofalt store utfordringer.

Vi har en miljøparagraf i Grunnloven; § 112. Den sier bl.a.: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares». Det vi ser av statens politikk er dessverre noe ganske annet. Vi hører fine ord, men det gjennomføres ikke.

Verden – og Norge – har forpliktet seg til å halvere CO₂-utslippene fram til 2030. Vi har bare ni år å gjøre det på!

Derfor er jeg glad for Klimasøksmål Arktis, Norges første klimarettssak som starter i Høyesterett 4. november, og som flere miljøorganisasjoner står bak. Dette er en ekstremt viktig sak, og jeg håper dommerne, alle de 19, lar framtida vinne denne gangen. Det kan ikke fortsette som nå. For barnebarnas skyld!

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Bodvar Sonstad | 19.10.2020

  Flott Eva og Inger-Beth!
  Dere får fint fram at vi har kort tid å gjøre det på, 9 år. – Vi i besteforeldregenerasjonen kan ikke akseptere at tida går med dill og dall samt manglende innsikt og kunnskap.

 2. Nina Weidemann | 19.10.2020

  Enkelt og fra hjertet – dere har klart å formulere budskapet fra BKA på en tydelig og gripende måte, tusen takk! Denne teksten kan jo brukes som utgangspunkt for innlegg i lokalpressa landet rundt, knytta både til klimasøksmålet, til vervjekampanjen og til stortingsvalget, når den tid kommer.

 3. Ola Dimmen | 19.10.2020

  Veldig bra innlegg! Dette går rett i arkivet til seinare bruk f.eks. til verving.

 4. Odd Hass | 19.10.2020

  Tankevekkende og flott debattinnlegg som jeg håper mange vil lese! Også godt utgangspunkt for medlemsverving 😊

 5. Bjørghild des Bouvrie | 19.10.2020

  Veldig bra, Eva! Jeg føler akkurat som deg: Det kan rett og slett ikke fortsette!!!
  Takk for et flott innlegg.
  Bjørghild des Bouvrie

 6. Eva Ormåsen | 21.10.2020

  Takk, kjære BKA-venner! Dere gjør alle en fantastisk jobb som jeg setter kjempestor pris på! Det er godt å få være med på dugnaden!
  Eva

 7. Inger-Beth Sandham | 22.10.2020

  Ja, det er et flott innlegg som Eva helt og holdent har ført i pennen. Æres den som æres bør 🙂
  Dette innlegget er jo det som gjelder for oss!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*