Opprop mot overforbruk

kjøpefest

Årets kjøpeorgie Black Friday går av stabelen 27. november. Det er en ren oppfordring til sløseri, mener Besteforeldrene i Sør-Rogaland, som har laget oppropet «Avlys Black Friday». – Vi håper mange vil være med og skrive under, sier Silvia Kriz fra Stavanger. Vi har lenge forsynt oss tankeløst av klodens ressurser, som om de aldri skulle ta slutt. Nå vet vi bedre, og må finne en annen vei inn i framtida.

Det er nok nå!
Den lokale gruppen av BKA i Sør-Rogaland ble sparket i gang av Heidi Leite i oktober i fjor, forteller Silvia Kriz. – Vi planla stiftelsesmøte for et lokallag i mai, men koronapandemien kom i veien. Vi prøver igjen i høst, 19. november, og krysser fingrene for at det lykkes da. Steinar Winther Christensen har lovet å komme.

– I mellomtiden prøver vi på ulike måter å få oppmerksomhet om klimasaken. 14. mai stilte vi oss opp foran Equinors generalforsamling. Vi jobber også med å skrive leserinnlegg til avisene, og ser fram til at vi får koronaepidemien på god avstand – slik at det blir enklere å markere oss i bybildet. Her i oljehovedstaden er det jo virkelig på sin plass!

– Når det gjelder Black Friday 27. november, er det bare én ting å si: Det er nok nå! Det er mer enn nok for lenge siden! Vi trenger ikke flere unødvendige kjøpefester, men varer som kan brukes lenge og repareres hvis de går i stykker. Varer som vi vet er produsert på en bærekraftig måte og med akseptable arbeidsforhold. Vi vil satse på gjenbruk, ikke på kjøp og kast!

_______________________________________________
FAKTA: Norge har det femte høyeste materialforbruket i verden. I 2015 hadde nordmenn et snittforbruk av materialer på 37,7 tonn per innbygger, seks tonn mer enn Sverige og 13 tonn mer enn Danmark. En rapport fra Framtiden i våre hender viser at vi har doblet forbruket siden 1990. I løpet av et liv vil hver nordmann i gjennomsnitt kjøpe over fem tonn møbler, 65 anorakker, 36 mobiltelefoner, 14 TV-apparater og 1.2 tonn klær.

Besteforeldrene utenfor Equinors årsmøte. Stavanger torsdag 14. mai 2020.

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Nina Weidemann | 13.09.2020

  Heia BKA i Stavanger!

 2. Steinar Høiback | 15.09.2020

  Meget godt tiltak og initiativ. Flott at dere tar opp dette, denne oppfordringen fra handelen om å øke forbruket ved den uverdige dagen Black Friday må folk reagere på. Det er mer enn nok nå.

 3. Grete Hummelvoll | 15.09.2020

  Veldig bra initiativ!

 4. Gro Hornes | 16.09.2020

  Flott initiativ, og på tide at vi prøver å stoppe denne fullstendig unødvendige kjøpefestdagen!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*