Oljefondet og forvalteransvar

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 11. sep 2020
  • AV:
    Redaksjonen
bente 10000
Bente Marie Bakke er ikke trygg på at Oljefondet blir forvaltet på en måte som kommer barnebarna til gode.

Første september overtok Nicolai Tangen sjefsjobben i Oljefondet. Vi og norsk sivilsamfunn har klare forventninger til hvordan fondet skal styrke ansvarligheten, skriver flere miljø- og utviklingsorganisasjoner i en felles kronikk i E24. – Det dreier seg både om skatteparadiser, klimaendringer, menneskerettigheter, etikk og åpenhet, sier nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Bente Marie Bakke.

Fra kronikken: Vår felles formue må forvaltes ansvarlig

Forvalteransvaret handler ikke bare om å tjene mest mulig penger, men å gjøre det på en måte som fondets eiere ser på som etisk forsvarlig. Da kan ikke selskaper kun vurderes etter kortsiktig avkastning, men også etter i hvor stor grad de tar menneskerettigheter og miljø på alvor.

Vi forventer en tydeligere holdning til skatteparadis og skatteflukt fra Oljefondet i tiden fremover. Det er bred enighet på stortinget om at Norge og Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter av fondet, skal ha en offensiv holdning til skatteflukt.

Kampen mot klimaendringene har aldri vært mer prekær, og må tas på alvor også av investorer og forvaltere. Vi forventer at Oljefondet i større grad bruker sitt eierskap til å legge press på selskapenes arbeid med å kutte utslipp raskt.

Oljefondets størrelse og anerkjennelse gir det en enorm innflytelse i det globale finansmarkedet. Denne innflytelsen må brukes til å påvirke selskaper og heve den etiske minstestandarden blant investorer.

Vi i sivilsamfunnet anerkjenner at Oljefondets arbeid med ansvarlig forvaltning og åpenhet har utviklet seg i positiv retning de siste årene. Samtidig er det fremdeles store hull i arbeidet med etikk og ansvarlighet. Fondet står overfor flere tunge etiske utfordringer som krever mye av en leder. Vi skal være både vaktbikkje og konstruktiv bidragsyter. Vi gleder oss til en god blanding av tøffe konfrontasjoner og god dialog.

—————–
Kathrine Sund-Henriksen, Anja Bakken Riise, John Peder Egenæs, Sigrid Klæboe Jacobsen, Embla Regine Mathisen, Aurora Nereid, Bente Marie Bakke
. Henholdsvis daglig leder Forum for utvikling og miljø, leder Framtiden i Våre Hender, generalsekretær Amnesty International Norge, daglig leder Tax Justice Network Norge, leder Changemaker, daglig leder Fellesrådet for Afrika, nestleder Besteforeldrenes klimaaksjon.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*