På vikende front …

Sidsel Mørck
Sidsel Mørck. Fra video 2017, v/ Tom Hovenbøle / Kunsthall Grenland

Sidsel Mørck har med sitt livslange miljøengasjement en egen plass i norsk litteratur. Da hun for noen år siden redigerte en dikt-spalte for nettsida vår, trakk hun fram både kjente og mindre kjente diktere. En av dem var drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen, som mens han satt på Ullersmo, også var opptatt av vår rovdrift på naturen. Som dikter er han ofte preget av besk satire, konstaterte Sidsel.

     SEIERN ER VÅR

     Seiern er vår
     Snart har vi vunnet

     skog og lyng
     er på vikende front

     Fiskearter
     er nedkjempet

     selv himmelen
     skjuler seg
     bak et røkteppe

     dette går bra
     – seiern er vår.

Dette diktet er hentet fra samlingen «Et lite brev», som kom på Gyldendal i 1973. Men debuten skjedde året før med diktsamlingen «Særmelding». Begge samlingene er skrevet mens Fasting Torgersen satt i fengsel, dømt for drap på en ung jente. Han fikk dommen i 1958 og slapp ikke ut før i 1974.

Jens Bjørneboe var en av de mange som engasjerte seg sterkt i denne saken. Han var hyppig på besøk i fengslet hvor han også oppfordret Fasting Torgersen til å skrive mer. Rådet ble fulgt, og et par år etter løslatelsen kom romanen «Hevnen». Bjørneboe gjorde selv denne saken til litteratur gjennom en rekke essays og i skuespillet «Tilfellet Torgersen».

Fredrik Fasting Torgersen døde i 2015, uten å ha lykkes i å få saken sin gjenopptatt. – Det er fortsatt et åpent spørsmål om dette var et justismord, skrev Sidsel Mørck i 2013. – Og et åpent spørsmål om han, under andre vilkår, kunne gjort mer ut av sine litterære evner.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Mai-Helen Walsnes | 16.08.2020

    Dette var en sterk og rørende historie.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*