Mot Tromsø i motvind

Normann sulten pg sliten

Med 10 cm nysnø på veien måtte Normann Natland ta buss fra Kåfjord i morges. Etter et par mil tok han likevel sjansen, hoppet av bussen og sykla de siste fem og en halv milene til Tromsø – i snødrev og motvind. Et medlidende «huff» fra redaktøren blir kontant avvist. «Været gjør noe med deg, og det er viktig å spille på lag med vinden, snøen og klimaet. Men sliiiten og suuulten det blir man.»

Første kvelden, med utsikt fra teltåpningen til ren idyll i Sørstraumen i Kvænangen. Siden ble det verre.

Første etappe i det store «Sykle for klima«-prosjektet gikk fra Alta i sol og lett vær, bedre enn ventet, forteller Normann. Men allerede dag to ble en stri tørn, i sludd og motvind, over Kvænangenfjellet og Sørkjosfjellet. Da er 78 km på sykkelsadelen ingen spøk, innrømmer han. – Men jeg har vært jo forberedt også på dette, og det går bare du har vilje, og får nok hvile.

I Olderdalen i Kåfjord var han så heldig å få ei seng hos 77 år gamle Reidar Breivik – «en fantastisk interessant og kunnskapsrik mann, med verdens beste hjemmelagde åkerbærlikør». Skolelærer hele sitt lange yrkesliv, men også med mastergrad i fredsforskning, og bred internasjonal erfaring. Besteforeldrenes klimaaksjon ser han som et flott initiativ. – Opinionsdanning tar tid og er en langsom prosess, men det er utrolig viktig at vanlige folk viser at vi står for noe, sier Reidar.

Selv har han blant mye annet vært opptatt av det samiske, og var leder for komiteen som på 1980-tallet arbeidet sammen med sosialantropologen Ivar Bjørklund om den banebrytende bygdeboka «Fjordfolket i Kvænangen». Den utløse problemstillinger om samisk identitet, sier Reidar, og har vært en viktig faktor i arbeidet for å gjøre folk her bevisst på og stolt av sin herkomst.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Nina Østlyngen | 14.05.2020

  Tøffe etapper du hadde i Nord-Troms, Normann! Sånn kan det være på denne tida, men årets vinteren her i nord – og vårvinteren du opplevde – vitner nok om en naturen ute av lage. Dessverre.
  Med stor respekt for synliggjøring av saken, på våre vegne: Takk!

 2. Normann | 14.05.2020

  Dette med sykling er noe kjent, vi kjenner når vi treng kvile, då et vi og drikk og er klar for ny etappe – alltid balanse.
  Klimakampen er mykje hardare og tøffare, der kjempar vi for å komme i ein balanse som reddar kloden for framtiden❤️

 3. Per Henriksen | 15.05.2020

  Husk at ferga fra Gryllefjorden til Andenes ikke er starta. Sjekk ut når hurtigruta er på sør via Finnsnes. Da kan du ta den til Risøyhamn og fortsette å sykle sørover! Har dusj og seng til deg i Lysbotn på Senja og 100 meter fra kaia på Finnsnes!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*