Sykler 2000 km for klima

klar-til-dyst 3
Normann Natland klar til dyst. Foran seg har han 2200 km til Bergen. I bakgrunnen Seiland gård i Alta der han er nå.

Om en ukes tid starter Normann Natland, 68 år og nyslått pensjonist, sitt livs sykkeltur. Fra Alta der han nå befinner seg – og hjem til Bergen, dit han håper å være om litt under to måneder. Han sykler for framtiden og for sine barnebarn, sier han. På veien vil han drive opplysningsarbeid om klimatrusselen, treffe folk, sykle sammen med dem og verve medlemmer til Besteforeldrenes klimaaksjon.

Støtter de unges klimakamp
– Hvordan skal dagens unge møte og løse klimaproblemene som min generasjon har skapt?
– Skal vi besteforeldre og foreldre fortsette vårt klimaødeleggende levesett som tidligere?
– Hvilket klimalandskap legger vi fra oss og som våre barnebarn skal arve etter oss?

Dette er spørsmål som opptar Normann Natland. Han har bodd i Bergen hele livet, og arbeidet som lærer, som IT-konsulent og i forsikringsbransjen. Han er ivrig fjellvandrer og friidrettsmann, og har stort sett alltid nyttet sykkel og løpesko som transportmiddel til og fra jobb, forteller han.

– En annen viktig hobby er korsang. Jeg er ingen stor sanger, men jeg bidrar inn i et fellesskap, og fellesskapet gjør mitt liv balansert og tilfører meg gode opplevelser.

– Klimautfordringene har jeg sett komme, som bestefar har jeg levd så lenge at jeg ser det store skiftet som har vært. Men jeg tror også at vi som besteforeldre kan være en viktig støtte våre barnebarn i deres kamp for en klode det er mulig å leve på for alle uansett hvor de lever og bor.

Til Finnmark som frivillighetsarbeider
Normann Natland er nå på sin Livsreise med stor L, sier han. – Det er flere grunner til at jeg har reist til Finnmark; først av alt for å komme nærmere naturen og meg selv. Og aldri før har jeg opplevd hvitere snø, et blåere hav, en dypere natt, mer fantastiske lysforhold og farger!

Drømmen har han hatt i mange år. – Og nå har jeg vært her siden nyttår, som frivillig («workawayer») på Seiland gård i Altafjorden der jeg gjør nytte for meg i bytte mot losji og mat. Jeg har vasket og ryddet, snekret, malt og matet dyra. Det er stort sett unge mennesker som er med på slikt, og noe av det fineste med oppholdet her har nettopp vært møtet med ungdom fra hele verden; UAS, Finland, Argentina, Sveits, Tyskland, Nederland. Jeg har lært så utrolig mye. Ikke en dag har jeg savnet det norske. Men jeg har savnet barnebarna mine – hver dag!

Og nå skal det sykles!
Livsreisen tilbake til Bergen og barnebarna går i sin helhet på sykkel, med overnatting i telt for det meste. Turen starter i Alta 10. mai, går via Tromsø, Senja, Andøya, Sortland, Kabelvåg, Røst, Bodø, langs Helgelandskysten til Trondheim, Kristiansund, Molde, Ålesund, Førde og til Bergen. Foreløpig estimat er satt til 55 dager.

– På turen nedover er det ønskelig med samlinger med medlemmer og andre besteforeldre, helst sammen med egne eller lånte barnebarn. Vi må selvfølgelig tilpasse oss smittevernreglene, men jeg satser blant annet på å lage noen morsomme konkurranser for barna der de kan lære om global oppvarming. Det er jo ikke så mange lokallag av Besteforeldrenes klimaaksjon, men vi skal prøve å mobilisere også gjennom samarbeidende organisasjoner, som Miljøagentene og Natur og Ungdom.

Ikke alt kan planlegges på forhånd; noe av veien må bli til mens du sykler, sier Normann Natland. – Men jeg har et mål om å verve flere medlemmer til Besteforeldrenes klimaaksjon, og håper at noen – både barn og besteforeldre – har lyst å sykle sammen med meg et stykke der de bor. Jeg har veldig tro på å gjøre ting sammen, og dette kommer garantert til å bli skikkelig artig og oppløftende! Så fremt været ikke blir alt for galt, da.

Spre klimavett,
del denne saken!

10 kommentarer

 1. Kjell Inge Skjerveggen | 04.05.2020

  Kjempeflott engasjement, lykke til åå reisen!

 2. Normann | 04.05.2020

  Mange takk, gleder meg, og håper flere vil slå følge på deler av strekningen. Må arbeide med å få fokuset på våre barn og barnebarns framtid❤️

 3. Magne Raknes | 05.05.2020

  Eg ynskje deg lukka te’ på turen, Normann 🙂

 4. Jan | 05.05.2020

  Fantastisk tiltak Normann. God tur og lykke til på ferden 😉👍

 5. Normann Natland | 05.05.2020

  Takker for hilsen Magne og Jan.
  Ja, dette blir en drømmereise – håper mange ønsker å sykle sammen med meg på deler av turen.
  Helgelandskysten er en perle ….
  Fra Ålesund og sørover mot Bergen, Ørsta, Volda, langs Breimsvatnet – Jølstravatnet, Førde, Eivindvik ….
  Bare å finne fram sykkel, telt og sovepose ….
  BLI MED 🙂

 6. Gunn | 06.05.2020

  Fint om du får følge av andre klimaaktivister. Sykler nok ikke forbi Jeløya. skulle gjerne syklet noen dager langs ruten din.

 7. Greta Marie Skau | 06.05.2020

  Ønsker deg en fantastisk flott tur for verdens viktigste sak! Tusen takk for denne strålende innsatsen også for mine barnebarn. Jeg er bare utrolig imponert.

 8. Normann Natland | 07.05.2020

  Takker for hilsen Gunn og Greta,
  Ja, vi kjemper for våre barn og barnebarns og framtidige generasjoner.
  VIKTIG med FOKUS FOKUS FOKUS, presse på, synliggjøre, PRESSE PÅ.
  Om et år er det valg igjen ….
  PRESSE PÅ
  PRESSE PÅ

 9. Arne Kvaal | 11.05.2020

  Jeg har både hørt deg på radio og lest innlegget og kan bare slutte meg til det de andre skriver.
  Jeg bor på Steinkjer, så kanskje jeg kan hjelpe til for å bidra til at vi kan få til noe også her slik at vi kan få oppslag i de lokalavisene. Usikker på forresten hvor mange medlemmer vi har på Steinkjer

  Hilsen Arne Kvaal, Steinkjer

 10. Geir Arne Kjønstad | 16.05.2020

  Fantastisk godt initiativ! Jeg skal få med meg noen Miljøagenter og voksenkontakter som kan være med og sykle rundt Trondheim. Jeg kan sende deg en epost, så kan vi avtale nærmere. Håper du får et stort engasjement fra barn i alle aldre – god tur og lykke til!

  Hilsen Geir Arne Kjønstad, Trondheim

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*