Rettferdig fordeling

brithe på stand

Birthe Nielsen har vært lærer og flyktningarbeider i mange år. Som pensjonist har hun funnet nytt engasjement gjennom Besteforeldrenes klimaaksjon. Om det fortalte hun i Akers Avis Groruddalen nylig. «Jeg er opptatt av en mer rettferdig fordeling av verdens goder og dermed også av klimarettferdighet. Det går an å være fornøyd med mye mindre enn de fleste har i den vestlige verden.»

Du har kanskje sett oss med røde hatter i Oslo, der vi deler ut løpesedler om hva som kan hjelpe klima. Dette gjør vi første fredag i måneden. Eller du har sett oss blant de klimastreikende ungdommer, hvor vi er med som vakter for å vise vår støtte til de unge.

Besteforeldrenes klimaaksjon er en frivillig, ikke partipolitisk organisasjon. I Oslo har vi 1100 medlemmer og på landsbasis 3.600 fordelt på 15 lokale lag.

Selv ble jeg med i 2017. Da var jeg nylig blitt pensjonist. Jeg hadde jobbet med flyktninger i nesten 30 år, noe som hadde gitt meg mye innhold i livet. Som pensjonist måtte jeg finne noe nytt å engasjere meg i. Jeg har bakgrunn som lærer fra Danmark og jobbet på 70 tallet med samfunnsfag, hvor jeg dro inn miljø i samfunnsundervisningen. Det var oppe i tiden da.

Jeg husker at vi blant annet hadde noen spill med dyr som viste verdien av fødekjeder fra de minste til de største dyr. Mangfold var absolutt på agendaen. Luftforurensning og forsuring var andre temaer.

Senere hadde jeg noen års opphold i Mellom-Amerika i flere frivillige solidaritetsprosjekter, alfabetisering i Nicaragua og i flyktningleir i Honduras. Her bodde jeg blant folk ute på landet og fikk føle på egen kropp forskjeller i levevilkår, men også at det går an å være fornøyd med mye mindre enn de fleste har i den vestlige verden. Det som betyr noe er: Et trygt sted å bo, tilgang på helsehjelp og utdanning og et arbeid, som er til å leve av. Og ikke minst et levelig klima.

Disse opphold og mitt møte med flyktninger fra mange land har gjort at jeg er opptatt av en mer rettferdig fordeling av verdens goder og dermed også av klimarettferdighet. Her i Norge slipper en person årlig ut mer enn 10 tonn CO2, i India er det 2,7 tonn og i verdensgjennomsnitt 4,5 tonn. Hvis alle var som Norge ville det kreve 2 til 3 kloder.

Vi har vel alle merket klimaforandringene med tørre og varme somre og lite snø på vinteren. Branner i Australia og flom mange steder viser hvor vi er på vei, hvis vi ikke klarer å få ned CO2-utslippene som avtalt i Parisavtalen. Regjeringen har nettopp lovet å øke sine klimamål med 50 til 55 % kutt i klimagassutslipp innen 2030. Det er jo bra, men samtidig åpner de opp for mer oljeutvinning på nye felter. Dette henger ikke på grep, siden store utslipp kommer fra drivstoff uansett om det brukes i Norge eller selges til andre land.

Norge har hatt stor økonomisk fordel av oljen og all ære til oljearbeidene som har jobbet hardt i den perioden. Men nå må vi endre kurs for å kunne ha et levelig klima for de kommende generasjoner, ikke bare for våre egne barnebarn, men for barn og unge på hele planeten. Heldigvis er vi så heldige at nettopp oljearbeidene og folk i industrien har god utdanning og stor kompetanse som med litt kursing og omstilling også vil kunne brukes i nye jobber for grønn og vedvarende energi. Det handler om å få regjeringen til å satse på nye energiformer og gå aktivt inn også med finansiering.

Så mindre CO2-utslipp er de unges og vårt krav til regjeringen. Vi kan alle gjøre litt for å bedre klimaet, er vi mange kan vi gjøre mer, men regjeringen må bli med. Vi vil gjerne bli mange flere i Besteforeldrenes klimaaksjon – se www.besteforeldreaksjonen.no Der kan du lese mer om hva vi driver med. Får vi mange nok nye medlemmer fra Groruddalen, kan vi kanskje danne et lokallag her?

Hilsen Birthe Nielsen, Tonsenhagen

Lytt til verdens unge! Illustrasjon: Ola Dimmen

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 16.03.2020

  Godt tenkt, og godt skrevet, Birthe.

 2. Tone Toft | 17.03.2020

  Ja, enig med LInda.
  Veldig god tekst – basert både på egne erfaringer fra arbeid i fattige land og behovet og kravet om rettferdig fordeling av verdens goder og ikke minst klimarettferdighet.

 3. Harold Leffertstra | 22.03.2020

  Flott artikkel av Birthe
  Rettferdighet er en viktig sak. Norge har tjent gode penger på oljevirksomheten.
  Siden produksjonen på norsk sokkel startet tidlig på 70-tallet, har verdien av olje og gassproduksjon bidratt med over 14 900 milliarder kroner til Norges brutto nasjonalprodukt målt i dagens kroneverdi. (fram til 2019) https://www.norskpetroleum.no/okonomi/statens-inntekter
  Forbrenning av oljen og gassen vi har solgt har bidratt til å fylle atmosfæren med CO2 i et langt større omfang enn vår lille andel av verdens befolkning skulle tilsi. Nå blir det på tide å trappe ned vårt bidrag av CO2 til atmosfæren og trappe opp vårt bidrag til å bøte på skadene. Noen sårt tiltrengte milliarder kroner til regnskogsvern har vært en fin begynnelse, men bare en begynnelse…………

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*