Etterlyser klimalederskap

time for action

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, går i et innlegg på nrk.no til angrep på regjeringen. Den norske linja med EU-tilpasning undergraver en av de viktigste mekanismer i Paris-avtalen, hevder han. «Avtalen legger opp til at land skal løfte hverandre opp ved å stadig sette seg høyere klimamål. Dette vil igjen øke presset på at mindre villige land vil måtte gjøre det samme.»

«De rike må ta størst ansvar

Mennesker i fattige land rammes aller hardest av klimaendringene.

De er nødt til å forberede seg på mer tørke, flom og ekstremvær, enda de har bidratt minst til problemet. Det er de rike landene som må ta størst ansvar.

Paris-avtalen sier at verdens land skal sette seg nye klimamål og melde dem inn til FN. Dessverre ble det tydeligere enn noen gang hvor stor motvilje som finnes blant mange statsledere mot økte klimaambisjoner.

Vi har ikke tid til å la de minst ansvarlige landene ta lederskapet.

Det vi forventer at regjeringen gjør, er å samle alle gode krefter som ønsker å ta lederskap. Norge burde ta initiativ til å samle de landene som ønsker å holde FNs frist, og allerede nå si at Norge kommer til å øke vårt klimamål i tråd med målet om å holde den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

For er det én ting toppmøtet i Madrid lærte oss, så er det at verden skriker etter en klimaleder.»

Dagfinn Høybråten er kjent som «røykelovens far» fordi han satt som helseminister da krav om røykfrihet på restauranter og kafeer skulle innføres. Det ble en turbulent periode, som endte med at Høybråten gikk fra skurk til helt over natten fordi folk likte det som skjedde – og at vi hadde en politiker som klarte å stå imot hets og trusler og vise lederskap når det trengs.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*