Med krav om klimarettferdighet

ta ansvar

Foran Stortinget i dag stilte over 30 organisasjoner opp med felles krav om at Norge tar ansvar under klimatoppmøtet i Madrid. Vi må bidra mer til finansiering av klimatiltak i fattige land, og samtidig skjerpe egne ambisjoner for utslippskutt. Det ble en fin markering, sier Linda Parr fra Besteforeldreaksjonen. Vi ville gi klimaministeren et puff i riktig retning. Det tror jeg vi lyktes med!

Linda fikk lov av mor til å legge dette bildet ut på nettsida vår.

Det var flere gode appeller, forteller Linda, ikke minst fra vår egen Steinar (se under). – Først ut var Sofie Nordvik fra KFUK-KFUM. Hun gjentok skolestreikernes krav og understreket at de var realistiske i den forstand at alt annet var en trussel for et levelig miljø for dagens unge. Steinar var tydelig engasjert og fikk god respons blant tilhørerne. Så kom turen til Ola Elvestuen, som snakket med overbevisning om klimasakens alvor. Han understreket behovet for tiltak lokalt, nasjonalt og globalt. Rent konkret arbeider han for å få EU til å øke ambisjonsnivå i 2030 til 55 % kutt. Han mener at skolestreikene og de unges engasjement har vært en «mind changer» hos veldig mange. Han nevnte også Besteforeldrene i samme slengen. Han håpet av Madrid-forhandlingene vil vise en større vilje fra flere land til å øke sine bidrag.

Appell fra Steinar Winther Christensen, leder Besteforeldrenes klimaaksjon:

Kjære barn, unge og andre som har møtt opp på Eidsvolls plass for å sende en beskjed med til klimaminister Ola Elvestuens reise til COP 25 i Madrid!

BKA er ikke til for vår egen skyld, og vi er ennå ikke gått ut på dato. Vår oppgave i klimakampen er å tenke fremover og ta på alvor de vitenskapsbaserte klimafakta og som heller ikke ledende politikere benekter. Og dette gjør vi best ved å støtte barn og unge som nå reiser seg med rettmessige krav om en levelig fremtid, – om en fremtidstro. Særlig vår generasjon som har medvirket nettopp til klimakrisa har her et ansvar.

Vårt statseide oljeselskap Equinor er vår klimaversting. Det er neppe tilfeldig at dette selskapet i disse dager kjører en forførende og manipulerende reklamekampanje i media for å vinne opinionen for  fortsatt å pumpe olje og gass, slik at de kan fortsette å skade vårt alles klima og barnas fremtid enda mer. Også Equinor har fått med seg at det skjer noe i den norske befolkning, at klimabevisstheten er på et annet nivå i dag enn for bare ett år siden.

Takket være vår natursnø, som dessverre forsvinner år for år i lavlandet, har vi utviklet vår skikultur og blitt en ledende skinasjon. Det er da bare trist å se hvordan et selskap som på sikt bidrar til å rasere natursnøen får innpass som hovedsponsor for Norges Skiforbund. I de mange tusen hjem kunne det norske folk i dag beskue og bli påvirket av Equinor-reklame i ulike varianter under åpningen av langrennssesongen på Beitostølen. Egentlig er det ikke til å fatte at skiforbundet ikke ser det motsetningsfylte. Men igjen er det penga som avgjør. På en måte stjeler Equinor noe av vårt arvesølv via skiidretten og søker å hvitvaske seg med sine judaspenger.

Equinor sier på sine plakater at “Vi støtter våre helter”. Men hvem er egentlig heltene? Jo, det er dere, barn og unge, som nå står opp for tidenes viktigste sak!

Du er sikkert et godt menneske, Ola Elvestuen. Men vi vet alle at du befinner deg i en politisk spagat. Når du nå drar til Madrid om noen dager, krever vi som besteforeldre likevel at du tar barnas parti!

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Birthe Nielsen | 23.11.2019

  Fantastisk flott tale, Steinar! Equinor fikk som fortjent!
  Og Skiforbundet fikk også litt til ettertanke!

 2. Bente Marie Baklke | 23.11.2019

  En strålende tale fra BKAs leder Steinar Winther Christensen. Regjeringen kan ikke fortsette å la seg styre av Equinor og oljeindustrien. Det dreier seg om våre barnebarns fremtid, og ingen må være i tvil om at vi besteforeldre støtter klimjastreikernes krav. Stans oljeleting NÅ!

 3. elisabeth tveter briseid | 23.11.2019

  Takk for sterke, ærlige og modige ord, Steinar!

 4. tone toft | 24.11.2019

  En sterk og tydelig tale fra deg Steinar. Og klar melding til Ola Elvestuen. Jeg er spent på hva som vil komme ut av Madridtoppmøtet.Enda flere ord og vage løfter…? Og Norges rolle hittil er til å gråte over – og personlig opplever jeg en stor sorg over å være fanget av regjeringens umnfallenhet og grådighet. At Equinor får fritt spillerom er ikke til å tro utifra Jordas helsetilstand. Fra Barenshavet i nord til Australiabukta i sør …

  Og skiforbunders rolle er skammelig. Et paradoks …som Steinar så viselik kommenterer. Jeg har dessverre ingen tro på Ola Elvestuen…og særlig etter at han også tillot tysk selskap å starte lete og prøveboring utafor Myken og Træna her på Helgelandskysten.
  Hva er det egentlig med norske myndigheter som kan forsvare å føre en politikk og handle med ensidig tanke på kortsiktig profitt?
  Jeg er innimellom pessimistisk på vegne av fremtiden ..men har selvsagt ikke tenkt å gi meg. Godt å ha felleskapet i BKA.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*