Verden kan forandres

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 24. nov 2019
  • AV:
    Redaksjonen
mangrove med arne
Arne Fjørtoft og hans team planter millioner av nye mangrovetrær i Myanmar.

Mangrove er en guds gave til menneskene, og til klimaet! Det sier Arne Fjørtoft, tidligere kringkastingsmann som også huskes som Venstre-leder på 1980-tallet. Senere er han kjent som initiativtaker til prosjekter for bærekraftig utvikling i tredje verden. Hans organisasjon Worldview International Foundation arbeider nå med å gjenreise de ødelagte mangroveskogene langs kysten av Myanmar.

Da Svein Tveitdal, som styreleder i Regnskogsfondet, nylig besøkte Fjørtoft i Myanmar, skrev han begeistret på sin Facebook-side: – Arnes team har plantet 6 millioner mangrovetrær hittil, har sikret områder for 30 millioner trær som plantes nå, og har planer om å plante opp mot en milliard trær i løpet av ti år. Et tre binder 1 tonn CO2 i løpet av 20 år, gir arbeid til lokalbefolkningen som også utnytter fisk og krabbe som vender tilbake. I tillegg skjermer mangrove kysten for erosjon, stormer og tsunami. Bærekraft på sitt beste! Mer om mirakeltreet i denne videoen:
https://vimeo.com/370111051

Omfattende treplanting over hele verden ansees i dag som en av de viktigste og mest kostnadseffektive måter å redusere CO2-innholdet i atmosfæren. I Myanmar er opp til 80 prosent av mangroveskogene ødelagt. Det skyldes dyrking av krepsdyr og annen kortsiktig økonomisk virksomhet, i tillegg til produksjon av papir og trekull. Det er blitt en ond sirkel, som bare kan brytes ved å finne alternative inntektsmuligheter for dem som bor i området. – Gjennom prosjektet vårt mobiliserer vi lokalbefolkninga til å delta i arbeidet med å gjenetablere mangrove. Men vi vil også vise veien til mer bærekraftige levemåter og nye inntektsmuligheter, knyttet til fiske, oppdrett og landbruk.

Dette er fundamentalt, sier Arne Fjørtoft. Han har sett og erfart at verden kan forandres. Han tror at de store klimaproblemene er løsbare. Men klarer vi ikke å få folk med oss, er det hele dødfødt!

Mangrove og brakkvannsvegetasjonen binder mer CO2 enn noe annet økosystem på jorda, opp til fem ganger mer enn tilsvarende areal av regnskog. Mangrove er det eneste treslag som vokser i saltvannsområder, og som derfor kan fungere som en buffer mellom landjord og hav. Det sterke rotsystemet reduseres faren for jorderosjon, som forsterkes pga havnivåstigning.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bente Marie Bakke | 25.11.2019

    For en fantastisk innsats av Arne Fjørtoft. Han har helt rett. Sammen kan vi løse problemene, og vi som er besteforeldre har et spesielt ansvar, både for våre egne barnebarn og alle verdens barn.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*