Vil ha slutt på strutsepolitikk

æresmedlem berntsen
I 2015 ble Berntsen utnevnt til æresmedlem av Ap. I oljepolitikken taler han partiledelsen midt imot.

– Jeg har for lengst mista trua på økonomisk-vekst-samfunnet. Vi har drekki og eti nok, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen. I et intervju med Fri Fagbevegelse tenker han høgt om miljøpolitikk, fagbevegelsen og grønn omstilling. Den tidligere miljøvernministeren mener vi bare må innse at oljealderen er over. Han er trygg på at det vil kunne skapes nye og framtidsretta jobber for folk.

Fra intervjuet:

Thorbjørn Berntsen (84) har vært med på hele oljereisen og velstandsreisen. Men nå mener han arbeiderbevegelsen bør tenke seg om. – Uansett hvordan du vrir og vender på dette, så fører brenning av fossile brensler til utslipp av klimagasser. Problemet er selvsagt at det er knyttet mange arbeidsplasser til petroleumsvirksomheten.

– Men vi kan ikke holde på med dette i all evighet. Det er ingen tvil om at olja er på vei inn i «Indian Summer». Vi kan ikke gjøre som strutsen og stikke hodet langt pokker i vold ned i sanda, sier han.

Da Thorbjørn Berntsen jobba på Aker, så var det skipsbygging rundt hele Oslofjorden. Det var 10–11 skipsbyggerier. Alt er nå borte. – Men det går seg til. Det har det gjort bestandig. Dette er bare et eksempel på prosesser som går sin gang.

Nå har han landet på at det ikke skal letes etter mer olje. Den tida er over og forbi. Nye industriarbeidsplasser er ikke hyllevare, men han er trygg på at med tiden kommer det til å løse seg.

Han ser at fagbevegelsen har sine tradisjoner, og er til for å skape bedre levekår for folk. Men slutter det noen gang?
– Hele opplegget går ut på å få mer i påsan. Kjøpe mer, bruke, kaste, fortere og fortere. Er det noen mening i dette? Da det var tomt i brødboksen var det mening. Men er det noen mening når du faen ikke får igjen lokket på brødboksen engang?

Dersom drivkreftene i økonomien er sånn at vi må ha vekst, men at veksten må være grønn for å unngå miljøproblemer, så kan vi ta halvparten av veksten og bruke den innenlands for å bygge samfunnet, og den andre må vi gi bort til en annen del av verden, sier Thorbjørn Berntsen.

Kommentar fra Ola Dimmen

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*