– Vi støtter barnas klimakrav

vår framtid 2
Fra skolestreiken for klima i Oslo 22. mars 2019. Foto: H Wiik

Journalist Espen Vinje i Moss Avis mener det er vi voksne som er problemet i klimakampen. Han skriver at «all verdens sure og gråhåra gubbejævler i alle aldre» burde applaudere Greta Thunberg og andre ungdommers engasjement. – Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon kunne ikke være mer enig. Vi står last og brast med barnebarna og verdens barn, skriver Bente Bakke i en kommentar.

Av Bente Bakke,
nestleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Vi er en voksende bevegelse. Over hele landet demonstrerer vi sammen med barn og unge som skolestreiker, deres organisasjoner, og andre klima- og miljøorganisasjoner. Vi er mener det er viktig at vi gamle støtter barnas krav om klimahandling nå, og at Norge må la oljen ligge.

Den svenske skolejenta Greta Thunberg har i løpet av ett år klart å skape en verdensomspennende bevegelse. Det er rett og slett et under. Millioner av barn og unge skolestreiker og marsjerer i gatene. Greta har rettet en harmdirrende pekefinger mot verdens politikere og bedt om handling nå. Ellers vil de unge ikke tilgi dem.

Når vi voksne blir problemet
Dette kraftfulle budskapet kan ikke maktpolitikere og maktmennesker innen fossilindustrien og andre sterkt forurensende og uetiske virksomheter neglisjere. Mange av dem som angriper Greta har selv barn, og mange har barnebarn. Kan vi voksne se våre egne etterkommere inn i øynene og si at vi setter egne posisjoner og kortsiktig økonomisk gevinst foran deres fremtid og retten til å arve en levelig klode?

Demokrati
Vi voksne og gamle kan i stedet bidra til å skape en demokratisk overgang til fornybarsamfunnet. Når én svensk skolejente har klart å skape en slik bevegelse blant unge på ett år, hvor lang tid trenger vi voksne til å skape en like kraftfull bevegelse, som kan få regjeringen og politikerne til å endre politikken?

Tidligere statsminister Kåre Willoch er blant våre medlemmer. Han har uttalt: «En effektiv klimapolitikk koster en bagatell i forhold til den gigaskade vi risikerer å skape hvis vi ikke handler nå». Også tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen er medlem. Han sier: «Vi får ikke utslippene nok ned med fortsatt langsiktig produksjon av olje og gass. Vi greier å omstille oss, det har vi klart før!»

Demonstrasjon
Den 5. november skal klimasøksmålet Natur og Ungdom og Greenpeace har anlagt mot staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf 112 starte i Lagmannsretten i Oslo. I den anledning blir det arrangert en nasjonal demonstrasjon over hele landet på ettermiddagen mandag 4. november. I Oslo blir det demonstrasjon på Eidsvolls plass foran Stortinget. Det jobbes også med å få til en demonstrasjon i Moss, og BKA Moss og omegn håper mange mossinger vil delta.

Besteforeldre på stand i Moss: Liss Fjeld, Kjell Kåsin og Svanhild Jørstad.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*