Besteforeldre handler lokalt

forside brosjyre 3

Nina Weidemann sitter i landsstyret og har tatt på seg et spesielt ansvar for lokallagene. Dem er det blitt flere av i det siste, særlig sør i landet. Derfor ble hun ekstra glad da hun nylig fikk en henvendelse fra Alta i nord. Medlemmer der har lyst å komme i gang med noe i BKA-regi, og Nina har oppmuntrende ord og praktiske tips å komme med – nyttig for alle som ønsker seg et lokalt aksjonsfellesskap.

Kjære altaværinger!
– Først må dere få høre at jeg ble veldig glad for å se at dere har lyst og pågangsmot til å etablere et nytt lokallag av BKA i deres distrikt! De siste rapportene fra FN om klimautviklingen og naturmangfoldet har nok fått mange til å forstå at det haster med omfattende tiltak. Ungdommen tar til gatene over hele verden, og i vår generasjon er det nå mange som ønsker å fortelle politikerne og allmenheten at vi står solidarisk med dem som skal overta jorda.

BKA har hatt stor medlemsvekst det siste året, og det er opprettet flere nye lokallag rundt omkring i landet – det er mange godt voksne som bretter opp ermene. Selv er jeg veldig glad for at organisasjonen vår vokser nord for Dovre. Fra i høst har vi fått Wenche Cumming, kjent fra folkeaksjonen for LoVeSe inn i landsstyret, vi har lokallag i Tromsø og ett under etablering i Bodø, vi har en lokalkontakt på Helgeland og en i Vadsø, og nå kommer dere – det er storartet!

Kjernegruppe for planlegging er kjempesmart. Noen starter med å møtes hjemme hos hverandre, og det kan jo være bra i starten, men en vanlig erfaring er at det blir for krevende i lengden. Flere steder har man lykkes godt med regelmessig «klimakafé» – uformelle treff på kafé, der man kan møte meningsfeller og diskutere. Så kan man begynne å tenke på noe mer utadrettet virksomhet som stands, markeringer eller offentlige møter etterhvert.

Godt nytt for dere er at organisasjonssekretæren vår, Bjørghild des Bovrie, kan sende dere oversikt over medlemmer i distriktet deres med e-postadresser. Så kan dere jo forfatte et brev, fortelle at dere har lyst til å sette i gang, be om tilbakemelding og angi dato og sted for å møtes og samsnakkes. Pass bare på en liten teknisk detalj ved utsendelse: Sett inn medlemsadressene som blindkopi i adressefeltet når dere sender ut e-post til medlemmer. Dette av personvernhensyn.

Det er ikke nødvendig å lage et formalisert lokallag med en gang. Som dere ser HER finnes det to typer, med og uten rapporteringsplikt. Uansett form kan dere søke landsstyret om penger, f.eks til møtelokale, annonser eller innledere, fra gang til gang. I alle fall er det fint om dere har en kontaktperson, slik at kontaktopplysninger kan legges ut på BKA sin heimeside, både til bruk når landsstyret går ut med informasjon til lokallagene og slik at interesserte i området kan se at det finnes et lag i nærheten der de bor. Så går det an å drøfte om dere vil organisere der litt mer formelt etterhvert.

Når det gjelder møtelokale for litt mer formelle møter kan det være lurt å prøve å finne noe som koster minimalt eller ingenting – bibliotekene rundt omkring låner gjerne ut rom.

Mange lag og grupper har god erfaring med å samarbeide med andre miljøorganisasjoner, som Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Grønne menigheter, Framtiden i våre hender og andre.

Gå til vår utmerkede heimeside www.besteforeldreaksjonen.no Se under fanen «Engasjer deg» – der finner dere hvordan dere kan bestille materiell – det meste er gratis.

Ellers vil jeg reklamere for lokallagssamlinga i Oslo i mars (nøyaktig dato kommer snart) – der er dere hjertelig velkommen! Det er en fin anledning til å treffe trivelige meningsfeller fra hele landet og utveksle ideer og erfaringer, eventuelt få gode råd og inspirasjon fra folk som har holdt på en stund. Retningslinjer for dekning av reiseutgifter finner dere HER – det er angitt som forslag, men ble vedtatt på siste årsmøte.

Forøvrig det er bare å ringe hvis dere vil slå av en prat. Om jeg ikke svarer med en gang, ringer jeg tilbake. Telefon: 951 69 732

Beste hilsen Nina!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*