Aksjonsdag for klimarettssaken

4 nov

Mandag 4. november – dagen før ankesaken i klimasøksmålet starter i Borgarting lagmannsrett – har NU tatt initiativ til en mobilisering av miljøengasjerte mennesker over hele landet for å markere motstand mot klimaendringer, norsk klimapolitikk og oljeboring i Arktis. Det blir en lysmarkering hvor alle som deltar tar med seg en hodelykt, lykt, sollampe eller bruker lyset på mobilen sin.

Vi tenner lys av tre grunner, sier Natur og Ungdom:

  1. For HÅP om endring i en mørk tid
  2. For OPPLYSNING og at kunnskap og vitenskap skal legge grunnlaget for politiske beslutninger
  3. For RETTEN til et levelig miljø

Det er laget et felles nasjonalt Facebook-arrangement hvor det etter hvert vil komme mer informasjon om alle markeringene. 

Hvis du vil lage lysmarkering der du bor, finner du en liten guide og skjema der du kan registere arrangementet HER.

Om ankesaken
Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i rettssaken. Pensjonert advokat og leder i BKA, Steinar Winther Christensen, sa i en orientering til landsmøtet 21-22 september at han foran ankesaken er «nøktern optimist». Les mer …

Hva handler saken om?

Grunnloven § 112 slår fast at borgerne har rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten. I tillegg står det at «naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

Skal vi unngå katastrofale klimaendringer, må mesteparten av alt fossilt brensel som er oppdaget bli liggende i bakken. I stedet går regjeringen i stikk motsatt retning, og åpner for å lete etter enda mer olje og gass i våre mest sårbare naturområder.

Klimasøksmålet omhandler ti nye utvinningstillatelser i Barentshavet som regjeringen tildelte oljeindustrien i 2016. Oljeboring her vil føre til omfattende klimagassutslipp i lang tid framover. Saken er fremmet for domstolen for å sikre ikke bare nordmenns, men alle menneskers, rett til et sunt miljø og et levelig klima.

Første runde av rettssaken ble gjennomført i Oslo tingrett i november 2017. Ankesaken behandles ved Borgarting lagmannsrett og begynner 5. november 2019.

">
Spre kunnskap –
del denne saken!

!Vær den første til å kommentere

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*