Et samfunn for barn

marianne borgen

Landsmøtet i Besteforeldrenes klimaaksjon er nå i full gang, og hundre aktivister fra hele landet er samlet på Haraldsheim vandrerheim på Sinsen i Oslo. De ble hilst velkommen av ordfører Marianne Borgen (SV). Barnas rettigheter har alltid vært min viktigste drivkraft i politikken, sa hun, til stor applaus fra forsamlingen. – Hvis vi lager et godt samfunn for barn, så blir det et bra samfunn for alle.

Miljøhovedstaden
Oslo-ordføreren var i ekstra godt humør etter et kommunevalg som ga de rød-grønne fornyet tillit. Hun var opptatt av at byene kan spille en svært viktig rolle i klimapolitikken. – Vi har tatt vår rolle som europeisk mijøhovedstad 2019 på største avor. Oslo er faktisk første by i verden som har innført et eget klimabudsjett, der alle etater fire ganger i året med rapportere fra arbeidet sitt med å kutt utslipp. Det skal dere få se nye og enda bedre resultater av de kommende fire år, lovet ordføreren, som selv er medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon.

Samtidig advarte hun klima- og miljøengasjerte folk om å bli for enøyde. Skal vi klare å løse de store kollektive problemene, må vi ha folk med oss, understreket hun. – Det betyr at vi må sørge for en samfunnsutvikling som bidrar til samhold og tillit. Et samfunn med store sosiale forskjeller vil undergrave vår evne til å løfte i flokk og fordele byrdene på en rettferdig måte, sa ordfører Marianne Borgen.

Åpningsforedrag på årets landsmøte var ved journalist Anne Karin Sæther, som for et par år siden ga ut boka «De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen» (Cappelen Damm, 2017). Hun dro linjene tilbake til den norske oljepolitikkens begynnelse rundt 1970 og klimapolitikkens begynnelse rundt 1990. Skritt for skritt er denne blitt skreddersydd til oljeinteressene, – samtidig som politikerne har utviklet en særnorsk form for klimapolitisk nytale, der norsk olje kamufleres som særlig klimavennlig og norsk gass som en erstatning for kull. I virkeligheten er noen ytterst få prosent av gassen vår en reell konkurrent til kull. Vel så riktig er å si at den konkurrerer mot fornybar energi, viste Sæther.

Leder i BKA, Steinar Winther Christensen, presenterte årsrapporten, som viser en formidabel vekst på nesten alle områder: Antall medlemmer har økt med mer enn 1000 til over 3000, vi har fått flere nye lokallag rundt om i landet, nettsida blir oftere besøkt. Besteforeldrene er populære samarbeidspartene – særlig for dem vi er til for, barn og unge i Miljøagentene og Natur og Ungdom. – Vår hjemlige politiske arena er i ekstrem grad preget av grønnvasking og legitimering av oljevirksomheten, sa Christensen. Regjeringen sminker fasaden, men resultatene fra kommunevalget viser at en veldig viktig utviking er på gang.  Tyngdepunktet i norsk politikk er i ferd med å forskyve seg. Ikke minst i hovedstaden er det tydelig at velgerne ønsker en enda mer offensiv klima- og miljøsatsing. Det kravet skal Besteforeldrene bidra til ytterligere å forsterke!

Noen av landsmøtedeltakerne tjuvstarta kvelden før, med felles middag og byvandring i Bjørvika – avsluttet med dukkert i fjorden og badstubad. Det ryktes at stemninga var høy.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Gro Nylander | 22.09.2019

  Så herlig med referat underveis fra landsmøte, Halfdan! Storartede foredrag, god ledelse, årsmøtets «foreningsdelen» gikk geit, uten dramatiske uenigheter. Trivelig samvær, ofte så morsomt at latteren runger! Nå er vi i gang med dag to, som også er lovende. 🤗 Gro

 2. Steinar Winther Christensen | 22.09.2019

  Ja, Halfdan alltid raskt ut av startblokka og som vanlig med presise kommentarer.
  Supert!

 3. Oddbjørg Langset | 30.11.2022

  Siden vi nå også har fått slike badstuer utenfor nye Sjøfronten i Molde, minnes jeg nå avdøde BKA-medlem Birthe Nielsen som så lett og elegant guidet oss på byvandringa som endte opp ved kaikanten i Oslo. Da måtte jeg skrive på baksida i Romsdals Budstikke: https://1drv.ms/u/s!AkmV5BixNwa6gux2LJH1EysAlE-zww?e=bT99pM

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*