Mest lest: om mat og klima

1280px-Pieter_Bruegel_the_Elder-_The_Harvesters_-_Google_Art_Project
Innhøsting. Pieter Bruegel 1565

Det er nesten ingen som snakker om hvor alvorlig situasjonen blir for matforsyninga hvis global oppvarming fortsetter. Og de som gjør det, har ofte lite peiling på landbruk og skjønner ikke problemene, sier Thomas Cottis, gardbruker og høgskolelektor fra Hedmark. I 2015 ga han ut rapporten «En framtid du ikke vil ha». Den kunne like godt ha hett «Det vi ikke vil snakke om», sa han til oss i 2018.

Landbruk og klima
Thomas Cottis har merka seg at alle for tida ønsker å kommunisere positivt, uten å mane fram en altfor dyster framtid. Tanken er sympatisk, men kan også fort føre galt av sted, sier han. – Et godt eksempel fikk vi da nrk.no i fjor la ut en lengre artikkel som forteller om alle fordelene nordmenn vil ha av global oppvarming: lengre sommer, flere skiturister (siden snøen forsvinner i Alpene), lavere strømregninger, osv. Dessuten vil landbruket i følge statskanalen kunne produsere mer mat, pga. lengre vekstsesong og mer CO2 i atmosfæren.

– Men så enkelt er det nok ikke i virkelighetens verden, kommenterte Thomas Cottis. Global oppvarming er så visst ingen gladnyhet for landbruket og matforsyninga, ikke i Norge og absolutt ikke i verden sett som helhet! Klimaendringene kan framover mot 2 graders global oppvarming i 2050 føre til at  matproduksjonen i verden blir redusert med så mye som 15 – 25 prosent, i en situasjon der vi vil ha 2 milliarder flere munner å mette. I en serie artikler i magasinet Energi og Klima har han gitt en oppsummering av rapporten «En framtid du ikke vil ha».  Her er noen hovedpunkter:

Konsekvenser 2 grader
Det blir alvorlige tørkeproblemer i Sør-Europa, Midtøsten, Nord-, Vest- og Sentral-Afrika, Latin-Amerika, sørlige deler av Øst-Europa, Nord-Amerika og store deler av Asia. De delene av verden som i dag har nok regn, får mer eller mye mer av det.

Ekstremvær vil skade landbruk, infrastruktur og natur. Cottis kaller det et forsiktig anslag at landbruket vil gi 20 prosent mindre mat ved 2 graders global oppvarming i 2050.  Tropiske og subtropiske områder får størst avlingssvikt.

3 grader global oppvarming
I en verden med tre graders oppvarming vil gjennomsnittlig årstemperatur over verdens landområder ligge 3–8 grader over førindustriell normaltemperatur. Alle land på alle kontinenter vil få voldsomme tilfeller av ekstremvær som skader natur, samfunn og infrastruktur.

Den totale matproduksjonen i verdens landbruk kan bli 30 og 50 prosent lavere enn i dag. I nordlige deler av verden vil landbrukets matproduksjon kanskje kunne opprettholdes med stor ressursinnsats, men ekstremvær, mye regn, regn på ugunstige tider i forhold til såing og innhøsting, samt intense tørkeperioder, vil ofte ødelegge avlinger i store områder.

4 grader global oppvarming
Økosystemer kollapser over hele verden. Regnskogene i Amazonas og Kongo er døde. De boreale skogene i Russland, Norden, Canada og Alaska er døde. De fleste arter i havet er enten utryddet eller står i fare for utryddelse. Havstigningen er på ca en meter per århundre, og havet vil fortsette å stige slik i flere tusen år.

Ved fire graders global oppvarming er det de nordligste delene av USA, Alaska, Canada, Nord-Europa, Norden, Russland, de sydligste delene av Sør-Amerika og Australia, samt New Zealand, som er levelige områder for mennesker. Temperaturen på jorda vil stige videre på grunn av de store tilbakekoblingene. Det vanskeligste for menneskene som lever i en 4 graders verden, blir vissheten om at det bare vil bli verre.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Jarmo | 04.08.2019

  Vel..
  Dommedagsprofeti og svovelpredikanter har herjet før, og deres påstander har motbevist seg selv.
  Det merkelige er at de som virkelig kan noe om klima, nemlig astrofysikere, forholder seg helt rolig.
  Den største klimatrusselen er oss mennesker selv, men ingen kommer med uttalelser om redusert befolkningsvekst i områder med tett populasjon eller områder med lav matproduksjon/tilgang.
  I dyreverden så reguleres dette selv. Vi mennesker kødder med naturen. Vi kødder med en naturlig prosess som må pågå for at jorda ikke skal gå under.
  Det vi kommer til å oppleve ennå mer, er sykdomsepidemier/pandemier som ikke kan behandles.

 2. Thomas Cottis | 04.08.2019

  Jarmo; du har helt rett i at det er vi mennesker som bidrar mest til klimatrusselen. Håpet ligger dermed i at vi mennesker kan stanse oppvarmingen før den blir ulevelig for oss alle. Den ene graden global oppvarming vi allerede har fått – gir alvorlige problemer i alle verdens land.. Min samling av verdens beste forskning viser at 2 graders global oppvarming er helt på grensen av hva natur og menneskelige samfunn kan tåle. Det er nok mange som har ønsket og tenkt på hvordan befolkningsveksten kan reduseres. Foreløpig er den beste metoden å øke levestandarden hos de fattigste. Det hjelper så enda mer om mennesker i verdens rike og middels rike land reduserer sitt forbruk.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*