Viktig del av ytringsfriheten

klimavandring 3
Klimavandring i Oslos gater 24. mai. Foto: Finn Bjørnar Lund

Demonstrasjoner på offentlig sted krever ikke forhåndsgodkjenning, fastslår jussprofessor Eivind Smith. Han viser til Grunnloven der det heter at «alle kan møtes i fredelige demonstrasjoner». Det er ikke nødvendig å søke om lov. Men for at politiet skal ha mulighet til å forby enkelte arrangementer er det meldeplikt for den som vil «benytte offentlig sted til demonstrasjon, opptog, møte, stand eller lignende».

Gatevandring for klima
Etter skolestreiken og demonstrasjonen foran Stortinget 24. mai vandret en gruppe besteforeldre ned Karl Johansgate. Det ble testet ut en modell for «klimavandring» som kan brukes av en større gruppe eller også bare en eller to, tre personer sammen. Denne gangen var vi åtte deltakere, forteller Bodvar Sonstad.

– Alle hadde «plakatvester» og gikk med omtrent to meters avstand i en rekke som snodde seg fram i gågate eller på fortau. Det er viktig å gå moderat sakte så publikum får tid til å lese budskapet og se hvem vi er. Hele rekka bør stoppe hvis en av deltagerne får spørsmål fra publikum, ellers går «vandringen» i oppløsning. Så lenge man er observant ved kryssinga av gater og lignende, kan jeg ikke skjønne at en slik stille markering er i strid med politivedtektene. Jamfør Eivind Smiths artikkel i Aftenposten samme dag, som fastslår at ingen demonstrasjoner skal forhåndgodkjennes.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*