Familie i klimakamp

rinja drage
For Rinja og lillebror Dage har miljøkamp vært en viktig del av oppveksten. Foto: privat

I Trondheim har tre generasjoner kvinner gjort kamp for miljø og klima til en familieaffære. De blir portrettert på FIVHs nettsider, og forteller der om hvordan de har omgjort framtidsfrykt til handling. Kristin (70) er med i Besteforeldrenes klimaaksjon, Mari (38) jobber i Framtiden i våre hender og Rinja (12) er en aktiv miljøagent. Godt å kunne støtte hverandre og ikke måtte stå alene, synes de!

Fra artikkelen:

Tre generasjoner miljøaktivister. Foto: Elin Espmark Wibe / FIVH

Flere av klassevennene til Rinja er også miljøagenter. De har ryddet strender, hatt byttemarked og vært på leir med Miljøagentene. Og hun er en 12-åring med bein i nesa – under Klimafestivalen i Trondheim holdt hun appell for stinn brakke.

– Det er gøy å bli spurt om å holde appeller, sier hun. Hun er opptatt av redusert kjøttforbruk og plast, og da Mari hadde bursdag, dro hun med seg bestemor Kristin for å handle gave på Fretex.

Miljøagentene har blitt en arena hvor Mari også kan nå voksne.

– Mange foreldre dukker opp. Hadde det vært i regi av FIVH hadde nok ikke så mange kommet, men de er så positive til miljøagentene fordi ungene deres er engasjerte. Man må ha en fellesnevner, sier hun.

Kristin har gjennom Besteforeldrenes klimaaksjon også kjent på viktigheten av å ha et fellesskap. – De hadde noen demonstrasjoner i Trondheim, og jeg tenkte «folk på min egen alder, så kjekt!».

Mari prøver å være bevisst på hvor mye hennes engasjement smitter over på Rinja og hennes lillebror. – Vi prøver være bevisste på hva de får være med på. De får være med på første mai og demonstrasjoner, men jeg har vært litt usikker når det begynner å bli veldig politisk.

Men det er én ting hun vil at barna skal ta med seg. – Jeg bruker å si til dem: Så gjør noe med det da! Hvis de klager på leksene eller noe, gjør noe med det. Skriv et brev, dere kan bli hørt. Det er jo derfor vi tar de med på ting som demonstrasjoner. De forstår at vi er ute etter å endre ting. Det er mulig, man kan få til hva man vil!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*