Bli en humlevenn!

arendal humler
Fra Agderposten 20. mai. Foto: Irene Hegge Guttormsen

I dag 20. mai er bienes og humlenes dag over hele verden. Budskapet fra Miljøagentene og Besteforeldreaksjonen er at folk må sørge for å ha det litt rotete i hagen med steinrøys, ville blomster og kvister. Da blir den et triveligere sted for våre gode hjelpere som vil summe fra blomst til blomst hele sommeren. De to organisasjonene skal ha en egen humle-stand på Arendalsuka i august, opplyser de.

Vår venn humla
Av de viltlevende insektene som pollinerer planter i Norge, er humlene de mest iøynefallende og effektive i alle deler av landet.

– Uten humler ville vi ikke hatt bugnende blåbærtuer i skog og fjell. De fleste vakre blomster er avhengige av pollinering for å sette frø. Omkring 35 prosent av matmengden vi spiser i verden, kommer fra planter som er befruktet ved hjelp av bier og humler og noen andre insekter, forteller sjefsagent Are og besteforeldreaktivist Bodvar i Agderposten i dag.

Barn og besteforeldre
Miljøagentene er barnas egen miljøorganisasjon i Norge. Og det er «fastsatt» at alle miljøagenter har rett til å si ifra når noe er galt.

– Klimaorganisasjonen for besteforeldre heter Besteforeldrenes klimaaksjon og mottoet er: Barnas klima – vår sak.

Disse organisasjonene har felles mål og velger å samarbeide på tvers av generasjonene. Miljøagentene og Besteforeldrene skal ha bemannede stands i gatene under Arendalsuka.

Levende humlebol
I teltet til Besteforeldrenes klimaaksjon vil det blant annet være utstilt et levende humlebol.

I en spesialkasse med vindu vil det være omtrent 100–150 humler som driver med sine daglige gjøremål i bolet. Barn og skoleelever, gjerne sammen med sine besteforeldre, kan her lære mye om dette fantastiske insektet. Noen kan kanskje ha en liten oppgave om humler på skolen? Skolene får egen innbydelse.

Pollinerende insekter i fare
Over hele verden går antall pollinerende insekter ned.

Moderne landbruksmetoder basert på monokulturer, det vil si store flater med samme vekst, kjemiske sprøytemidler og sykdommer er viktige årsaker til nedgangen.

I tillegg spiller klimaendringene mer og mer inn, også i Norge. Ekstremvær med tørke eller mye nedbør samt kortere og mildere vintere med fare for kuldeperioder og generelt høyere gjennomsnittstemperatur kan bli farlige for disse viktige insektene.

Hva kan vi gjøre?
Først og fremst kan vi gjøre valg i dagliglivet som motvirker de farlige klimaendringene.

– Vi må redusere utslippene av CO2 på kort tid, sier den svenske 16-åringen Greta Thunberg, kjent fra verdensomfattende skolestreiker.

Vi må snarest skifte fra fossil energi til elektrisitet fra vannkraft, solceller og vind. Måten vi reiser på er viktig. Vi må få ned overforbruket, også av mat og klær. Hvis vi ikke får bremset drivhuseffekten, blir både mennesker og humler rammet.

Humlehjelp
Den gode nyheten er at vi alle, store og små, kan gjøre mye bra for våre stripete og summende venner i hagen.

1: Vi kan ta vare på, eller plante nye «gåsunge-busker» (selje) i hagen. Gåsungene gir humlene vårens viktigste frokost, når de kommer ut av dvalen etter vinteren.

2: Vi kan plante humlevennlige planter i hagen, spesielt de som blomstrer tidlig om våren. Blomstring på seinsommeren er også viktig, like før humlene går i vinterdvale.

3: For at humlene skal finne bol-plasser, bør vi ha det litt rotete i deler av hagen vår. Litt steinrøys, tuer, kvister, busker og ville blomster. Striglede plener er «ørken» for humlene.

4: Hvis vi må ha plen, så kan vi klippe gresset så høyt at hvitkløveren ikke mister «hodet».

Hagen blir på den måten mer trivelig fordi våre gode hjelpere vil summe fra blomst til blomst hele sommeren og utføre sin livsviktige oppgave, både for seg selv og for oss.

Miljøverner Steinar Lem spurte en gang: – Hvem skal passe på det lille livet?

Svaret er opplagt: Det er du og jeg som skal passe på det lille livet. Bli humlevenn i din egen hage!

Mye på jorda vår er i fare. Det trenges kraftige handlinger, snarest og på alle plan, hvis kloden skal fortsette å ha de livsbetingelser vi alle kjenner og som både miljøagentene og besteforeldrene er så glad i.

Hilsen Miljøagentene» ved sjefsagent Are Shaw Waage
Besteforeldrenes klimaaksjon ved humlevenn Bodvar Sonstad

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*