En bit av Greta Thunberg

bodvar sth 1

Anne-Guri Ekern og Bodvar Sonstad er besteforeldreaktivister i Valdres, og som mange andre eldre både begeistra og nysgjerrige på det nye ungdomsopprøret. Sist uke tok de turen helt til Stockholm – for å få et bedre inntrykk av det som foregår rundt fenomenet Greta Thunberg, som skolestreiker hver fredag. Der traff de en mengde engasjerte folk i alle aldre, og fant seg veldig godt til rette!

EN HELDAG PÅ MYNTTORGET –
ET BLIKK INN I GRETA THUNBERGS VERDEN
Av Anne-Guri Ekern og Bodvar Sonstad

To norske aktivister fra Besteforeldrenes klimaaksjon ankommer Mynttorget i Stockholm fredag kl. 8.30. Torget som er omdøpt til Tage Erlanders plass og ligger mellom Riksdagen, det Kungelige Slottet og Riksbanken. Rundt bygningene følger 10-15 vakter årvåkent med. Egentlig greit. En voksen klimaaktivist som demonstrere her hver fredag forteller at Greta trolig har sin egen livvakt, fra Säkerhetspolisen. Når hun er her. Men i dag er den modige jenta på vei til Berlin. Med toget, selvfølgelig. Facebooksiden hennes viser oss klimakampens Pippi Langstrømpe, sittende på tog-gulvet sammen med andre som ikke har fått sitteplass.

Vi tenker det kanskje er like bra at den berømte skolestreikeren ikke er her, når vi skal få et innblikk i det som foregår. Vi får høre at det ofte er ganske kaotisk når alle skal ha en bit av 16-åringen. Greta beskriver selv en fredag på Mynttorget som en 7-timers sammenhengende pressekonferanse, med TV-team og journalister fra hele verden. Fredag 15. mars var det 15 000 streikende ungdommer på den lille plassen.

Greta selv synes å takle dette godt, sier presten vi møter, og som står her med plakaten: #preacher for future. – Greta er en begavet ung kvinne som klarer seg bra på skolen, skriver talene sine selv og har sterke meninger, sier hun. Vi møter også entusiastiske Janine O’Keeffe i 50-årsalderen, tidligere ingeniør. Hun har tatt på seg å registrere og holde oversikt over alt som skjer av skole-streiker over hele verden. Hun går rundt på torget med nettbrettet sitt og holder kontakt med enkeltpersoner og grupper i alle land.

Vi norske besteforeldreaktivister valgte å starte litt forsiktig med plakatvester og røde bøttehatter litt i utkanten av plassen. De unge skal jo være i sentrum. En 18 år gammel jente med langt fargerikt skjerf tar kontakt, hun er en slags uformell leder for dagens gruppe av skole-streikere, mest jenter, helt ned i 13 år. Egentlig har ikke Greta så mye anledning til å være sammen med de andre jentene, forteller jenta med skjerfet, som også har et merke fra feministisk og sosialistisk ungdom. Greta har vel ikke så mye tid til jentegreier. Når alle besøkende okkuperer henne, prøver de andre jentene å beskytte henne, så hun i alle fall får seg litt mat. Faren henne, Svante, stikker dessuten ofte innom ved lunchtider.

Vi to norske kom fort inn i flokken av klimaaktivister på Mynttorget og praten om klima og Gretas innsats gikk på løst og fast. Våre plakatvester med «Stopp all oljeleiting» og en med Greta-bilde, ble lagt merke til. Tror ikke vi har blitt tatt bilde av så mange ganger før!

Det kom stadig grupper innom fra mange land. En stor flokk fra Brasil ba om å få en orientering på portugisisk. En lærer med plakat: #teacher for future, bidro på engelsk. Så kom en kjempestor gruppe italienske ungdommer som var nysgjerrige på klimakampen. En skoleklasse med tenåringsjenter med muslimske klesdrakter forsto svensk, så her kunne vi andre også trå til. Stor interesse med andre ord.

Det pekte seg snart ut enkeltpersoner av voksne og halvvoksne som var en fast stamme hver fredag. De brant for saken og opplevde sosialt fellesskap. – En trivelig svensk ung mann med rød lue og fletter lurte på om vi kjente Brita Helleborg som han visste var aktiv i Besteforeldrenes klimaaksjon. Skulle hilse så mye! Vi registrerte både #architectes; #designers; #wrighters; #psychlogists; #preachers; #grandparents og #teachers for future. En bestefar var fra #grandpanthers. Gruppa hadde omkring 250 medlemmer i Stockholm, fortalte han.

De fleste av de streikende ungdommene hadde hjemmelagde papp-plater med tekst og tegninger. Noen hadde vært med i streiken nesten fra starten. Andre hadde kommet til etter hvert. Ei lita jente med guttesveis og tannregulering forteller at hun har sluttet i skolen. Hun har en flott plakat med et stort rødt hjerte. Det sosiale betyr også mye her på torget.

Det er stadig spørsmål om å samle ungdommene til fotografering. Her er de kjappe og rutinerte. Setter fra seg matboksene og henter plakatene og vips er de proft oppstilt med vår unge venninne med hjerteplakaten liggende foran!

– Dagens høydepunkt var likevel da en flokk småjenter sammen med en voksen leder, dukket opp. Før vi visste ordet av det var de i gang med et høylytt talekor: «Hva skal i gjør – Redda klimatet. Hva skal vi gjør – Redda klimatet. –  När? – Nu, När? – Nu, När? När? När? Nu! Nu! Nu!» Og de fikk svar. – De kalte seg: «Promenadepatruljen». De var innom hver fredag med sitt lille klimashow, innlagt avansert akrobatikk og stor livsglede. Sur vårvind som virvlet opp gatestøv som svei i øynene var ingen hindring. Flere voksne hadde allerede tårer i øynene av annen grunn.

-Mens vi gledet over småjentene, dukket det også opp en ung kvinne i blå kåpe. Rebecka Le Moine er representant for Miljöpartiet i Riksdagen. Vi fikk en prat om Repparfjord-problematikken i Finnmark, før hun hastet videre til et møte.

For oss ble denne fredagen en lang dag med stor inspirasjon til å kjempe videre mot globale utfordringer. Salige statsminister Tage Erlander bør ikke snu seg i grava om plassen med hans navn, en gang blir døpt om til Gretas plass! Vi heier på Nobels Fredspris 2019 til verdens sterkeste jente i beste Pippi-tradisjon! Hun er svensk! – Det er håp!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*