En sviktet generasjon

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 16. mar 2019
 • AV:
  Redaksjonen
svein fivh
Svein Tveitdal er veteran i Besteforeldrenes klimaaksjon og en innflytelsesrik stemme i klimadebatten. Foto: Arne Storrønningen / FIVH

Vi er i ferd med å tape kampen mot global oppvarming. En voksende frykt blant ungdommen kan likevel trigge nødvendig handling, skriver Svein Tveitdal i Dagsavisen. «Det er fortsatt mulig å unngå de verste klimaendringene, og naturen vil komme tilbake hvis vi gir den sjansen. Men vi må innse at vi må ofre noe nå for å unngå at barn og barnebarn må ofre enda mye, mye mer i framtida.»

«Utenfor vinduet drypper det fra takrennene. Snøen trekker seg raskt tilbake. Gradestokken kryper opp mot 10-tallet. Det er i skrivende stund fremdeles februar. Skjæra er den eneste som har forsynt seg av fugleneket denne vinteren. Før var det alltid flokker med gulspurv i neket, men de ble stadig færre, og i år har de glimret med sitt fravær. Den fugleinteresserte husker med gru fjorårets vår. Den var så stille. Som et illevarslende tegn på at noe er galt. Fryktelig galt. Med klimaet. Og naturen.»

«Dette er ikke scener hentet fra en dystopi, men noe vi alle kan se med våre egne øyne hvis vi åpner dem. Den siste rapporten fra FNs klimapanel levner da heller ingen tvil: Oppvarmingen siden den industrielle revolusjonen har allerede passert én grad, og vi har bare en halv grad å gå på for å stanse fatale, irreversible endringer. Men i stedet for å snu, holder vi stø kurs mot et tre, kanskje fire graders høyere globalt temperaturgjennomsnitt i dette århundret, noe som er oppskrift på klimakatastrofe. Som om ikke dette er nok, kommer tunge vitenskapelig rapporter som forteller at insektene mange steder er i ferd med å tape kampen med menneskene om livets rett. Og med insektene følger fuglene. Det blir stadig færre av de store pattedyrene. Stadig flere av oss. Biotoper forsvinner. Naturen lider nederlag på nesten alle fronter.»

Artikkelen har Svein Tveitdal skrevet sammen med ungdomsbokforfatter Sigbjørn Mostue. Se hele: Miljøkrise og en sviktet generasjon

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Tone Toft | 17.03.2019

  Jeg er så enig i alt du skriver og reflekterer over. Og foredragsrunden du har hatt i regi av Den kulturelle skolesekken har helt sikkert satt spor og ryddet vei mange steder i Norge. At ungdommer over hele verden nå har satt seg i bevegelse etter inspirasjon fra Greta Thunberg er sannsynligvis det som vil føre til et vendepunkt. Jeg tror vi kommer til å oppleve en bølge av ungdommelig kraft og vilje til forandring som vil få positive følger. Ledere og politikere verden over vil tvinges til å endre kursen radikalt. Vi har bare sett begynnelsen på dette ungdommelige klimaopprøret som sprer seg som ild i tørt gress. Og vi skal bistå og være med på denne veien.

 2. Vidar Lillebo | 20.03.2019

  Men ungdom må være over 18 år for å være med å bestemme ved valg. Med andre ord må disse barna få hjelp til å få sine nærmeste voksne til ikke å velge blant våre 4 største stortingspartier. Det er nokså trøstesløst å merke seg at pr i dag, er det flertall i AP, H. SP og FRp for å fortsette både leting etter nye oljebrønner og produksjon på eksisterende felt, uten å legge fram en tidsplan for når dette må ta slutt, TRykket mot disse partiene må økes, og de må legge fram planer som viser hvordan klimamålene skal nåes.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*