Greina vi sit på

sdr

Over hundre trondheimarar hadde funne vegen til Litteraturhuset i går, der Besteforeldreaksjonen arrangerte foredragskveld om klima, samfunn og etikk. «Sagar vi over den greina vi sit på?» spurte Bjørn Kåre Myskja, professor i etikk og politisk filosofi ved NTNU. Han har særleg arbeidd med spørsmål knytt til utvikling og bruk av ny teknologi og på forholdet mellom ekspertar og lekfolk.

I utlysinga av arrangementet sto det:
– Det er våre kollektive handlinger som har ført til klimakrisen. Det er vitenskapelig konsensus om situasjonen. Det er mye vi er enige om må gjøres. Hvorfor kommer likevel tradisjonell moraltenking til kort overfor slike utfordringer? Hvorfor finner vi så lett argumenter for ikke å gjøre noe?

Ein perfekt storm
Bjørn Kåre Myskje presiserte tittelen til møtet og sa at no er det etterkomarane sine greiner vi sagar av. Han tok oss så med på ein interessant og aktuelle gjennomgang av moralfilosofi i forhold til dagens klimasituasjon og snakka mellom anna om ansvarsetikk, almenningens tragedie, makt og avmakt og viljesvakhet der også politikarar sagar over greiner som skal halde samfunnet oppe. Han brukte bildet «den perfekte storm» på klimakrisa når fleire «stormsentra» innan klima og miljø verkar saman mot katastrofe. Dette set oss også i ein «perfekt moralsk storm.» Han måtte beklage den dystre tematikken, sa han, men klarte likevel å presentere det heile med ein god porsjon humor.

Etter foredraget var det sett av tid til samtale og diskusjon, og spesielt mange studentar og unge var opptekne av korleis vi skal klare framtida og kva som må skje. Besteforeldreaksjonen hadde delt ut brosjyrer og løpesetlar og hadde stand i pausen. Vi informerte både gamle og nye medlemar om BKA og aktiviteten både i Trondheim og på landsbasis. Eit oppmuntrande møte, engasjementet er stigande for klimaspørsmålet no!

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Halfdan Wiik | 14.02.2019

  Så saga dei av greinene dei sat på. Dei gjorde erfaringar med korleis ein kunne sage endå fortare. Dei fór med eit brak ned i djupet, og dei som såg dei, rista på hovudet medan dei saga vidare. Bertolt Brecht

 2. Linda Rundquist Parr | 15.02.2019

  For et godt arrangement! Mye folk, både eldre og yngre. Og tittelen «Sagar vi over den greina vi sit på?» var knallgod. Hurra til Trondheimsgjengen.

 3. Tone Bergli Joner | 15.02.2019

  Wiik har jo rett, og Brecht er slagferdig bortsett fra at folk flest rister ikke på noe som helst. De sager bare videre. Er det mulig å fremheve at det å leve miljøvennlig kan være morsomt?? Å ta kollektivtrafikk synes jeg er lettvint (bor i Oslo) og interessant. Det å ta toget er ren luksus. Kan sitte og lese og se ut. Det å stresskjøre i en bil er jo ikke behagelig.

 4. Torstein Fjeld | 15.02.2019

  Regjeringen burde hjelpe oss å vise veg og gjøre det enklere for folk å leve miljø- og klimavennlig. Men den gjør ingen ting. Hvorfor krever vi ikke mer av våre politikere?

 5. Kari Sørheim Mjøs | 18.02.2019

  Gid det var så vel! Forstår at du ikke har erfaring med å bo i Nord Norge.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*