Forsmak på helvete?

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 15. feb 2019
  • AV:
    Ivan George Chetwynd
190215 Slottsbakken (11)

«Gruveslam er Norges skam!» Statsrådbilene på vei til Slottet fredag ble møtt av taktfaste rop fra ca 100 demonstranter fra Natur og Ungdom samt en håndfull besteforeldre. Vedtaket i Næringsdepartementet om å tillate gruvedrift ved Repparfjorden i Finnmark og dumping av 30 millioner tonn giftig avfall har satt sinnene i kok. Ungdommen lovet «et helvete» hvis man gjennomfører planene.

Kommunestyret i Kvalsund hadde enstemmig ønsket gruvedriften velkommen for tre år siden, men Sametinget mener at både kystfiskerne og samene er blitt overkjørt i saken. «Gruvedriften vil krenke grunnlaget for reindrift i området. Havbunnsdeponiet vil ta livet av Repparfjorden», har sametingspresident Aili Keskitalo sagt til NRK Finnmark. Havforskningsinstituttet har advart mot å dumpe avfall i fjorden. Nå blir det kraftige protester fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og andre miljøorganisasjoner.

Rikke, Åsa og Frida har allerede lenket seg sammen og er blant de 3000 som har fulgt Natur og Ungdoms oppfordring og har forpliktet seg til å aksjonere for å stanse deponeringen, om nødvendig med sivil ulydighet. «Det er et brudd i det demokratiske systemet at dette kunne skje», sier de tre. «Det viktigste er å stanse det, selv om det kan kreve sivil ulydighet.»

 

En av de svarte bilene stanser på isen på Slottsbakken, og ut stiger venstreleder Trine Skei Grande. Hun blir fort omringet av pressefolk og sier til NRK at hun sympatiserer med demonstrantene. Men tillatelsen til avfallsdeponering i fjorden var tatt før Venstre kom inn i regjeringen, så partiet kan ikke holdes ansvarlig for den.

 

 

BKA-leder Steinar Winther Christensen var med på Alta-aksjonen for 40 år siden og mener at prosessen vil være det samme denne gangen.
– Tillatelse som er gitt til gruvedrift er et forvaltningsvedtak. Sametinget har bebudet at det vil klage den inn til Kongen, så den vil bli drøftet her oppe på slottet om noen uker. Den blir nok ikke stanset der, og da vil den havner i retten, slik det skjedde med Alta-utbyggingen.

– BKA fokuserer jo på klimaendringer og global oppvarming. Er dette en sak for organisasjonen å engasjere seg i?
– Næringsministeren har dratt miljøet inn i denne saken ved å påstå at gruvedriften er nødvendig for det grønne skiftet, fordi gruven vil utvinne kobber som trengs for å produsere el-biler blant annet. Regjeringen den gang påsto også at Alta-utbyggingen var nødvendig! Men det viktigste for det grønne skiftet er å stanse oljeletingen. Ministeren bruker en typisk avledningsmanøver. Vi oppfordres til å kjøre el-biler, fly mindre, spise mindre kjøtt osv, som om det er vi som skal løse klimaproblemet. Vi blir nyttige idioter for fossilindustrien. BKA vil insistere på at det som det grønne skiftet krever, er at politikerne stanser oljeletingen – å avskaffe refusjonsordningen kunne være et første skritt.

Hjemmelagede plakater angir de riktige prioriteringer:

     

 

NU-leder Gaute Eiterjord var fornøyd med markeringen. Han var glad for det store oppmøtet, også fra mediene. Han oppfordret til å møte opp lørdag foran Stortinget for å fortsette å demonstrere for rene fjorder uten slam.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*