Besteforeldre på Slottsplassen

banner skottsplassen
Fra Frode Reinholt Jensens video "BKA på Slottsplassen".

Da Erna Solberg i dag presenterte sin nye regjering, ble de møtt av både jubel og fy-rop. Mest oppmerksomhet fikk abortdemonstrantene, men en gruppe fra Besteforeldreaksjonen var også på plass. – Vi ønsket å si fra til regjeringen at vi er skuffet, forteller Gro Nylander. Du kan ikke verne klima med den ene handa og dele ut rekordmange oljelisenser med den andre. Det må engang bli slutt på dette!

Kjære besteforeldre!

BKA var på plass da regjeringen kom ut fra ekstraordinært statsråd hos Kongen. Vi ønsket å sende noen signaler for å markere vår skuffelse over at regjeringen, til tross for fagre ord og løfter i sin plattform, samme uke åpner 83 nye tillatelser for oljeleting i nord. Ti stykker av oss stod helt fremme ved grensegjerdet og foldet ut våre bannere – og de fleste tok på røde luer – i det regjeringen kom ut. Vårt medlem Frode, profesjonell videomann, filmet. Da politiet vennlig ba oss trekke lenger nede i bakken, foldet vi bannerne sammen og fulgte deres anvisninger, – ingen sivil ulydighet. Der stilte vi oss opp igjen med våre bannere, og delte oppmerksomheten med større grupper andre demonstranter.

Den lokale BKAksjonsgruppa for Oslo+ vedtok nylig denne lille pop-up planen på sitt første møte, og ønsket å behandle akkurat denne med diskresjon. Derfor ble verving kun gjort gjennom personlig kontakt med folk som tydelig har meldt sin aksjonsvilje. Vi ble noe færre enn antatt, for tidspunktet ble først kjent kvelden før, for sent å verve mer aktivt og åpent. Flere av de villige var opptatt med Lyrikk og lunch i BKA-regi på Det norske teater, andre med et stort møte om luftfart, der BKA var invitert til å holde innlegg.

På forhånd var det en del drøfting frem og tilbake, om vi skulle representere BKA, eller stå der som en liten gruppe tilfeldige tilskuere, hva det skulle stå på bannere, om dette var lov uten forhåndstillatelse, om det var sivil ulydighet osv. Med et samlet landsstyre bak seg tok leder Steinar avgjørelsen. Etter avslutning hadde vi en hyggelig og livlig debriefing i universitetets Aulakjeller.

KONKLUSJON Alle syns det hadde vært ok å være med, og at vi hadde lært mye til en annen gang, om hva som godtas, at vi ikke var alene der med vårt budskap til politikerne, at det neppe ble noen medie-oppmerksomhet på oss denne gangen – de var naturlig nok kun opptatt av regjeringen. Det ble drøftet videre planer, bedre måter å gjøre oss visuelt synlige på, mål om å mobilisere bredt i hele BKA når det passer sakene. Det var ønske om en avklaring på neste årsmøte, om BKA og eventuell sivil ulydighet, som mange mener må til når alle andre midler er forsøkt. Vi var enige om at egne små, kjappe nålestikk-aksjoner egner seg for BKA, i tillegg til nært samarbeid med f.eks. Natur og Ungdom.

Hilsen Gro Nylander, nestleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Ola Dimmen | 22.01.2019

  Gratulerer til alle med initiativet og gjennomføringa!
  I etterpåklokskapens klare lys: På NRK skjedde det nesten ingenting på Slottsplassen før regjeringa kom ut og i denne perioden såg det ut til at TV og journalistar var på jakt etter noko å fylle tida med. Kanskje dette kunne vore rett tid for ei høglytt markering?

 2. Alfhild Berg Johnsen, BKA Grenland lokallag | 22.01.2019

  Selv om den var liten denne gang, så var dette en bra aksjon. Takk skal dere ha. Vi må si tydelig fra der konsekvensene av regjeringens handlinger er det motsatte av hva de sier at de gjør, og vil gjøre. Nå må snakket om ambisiøse klimamål bli fylt med konkrete ambisiøse klimahandlinger.

 3. Finn Bjørnar Lund | 22.01.2019

  Det er ikke akkurat ytringsfriheten som har stått i fremste rekke på Slottsplassen i dag!

 4. Vidar Lillebo | 23.01.2019

  Det er mye av Solberg-regjeringens fanesaker som kan kommenteres og diskuteres, men det er klimasaken det haster med og som burde fått all oppmerksomhet Dessverre har den uteblitt som tema i dagens regjeringskifte. Flott at i ihvertfall besteforeldreakajonen stilte opp og minna forsamlinga om at klimasaken er den som trenger all vår oppmerksomhet i årene framover. Abort og de andre sakene blir bakateller i sammenligning.

 5. Birthe Nielsen | 23.01.2019

  Gratulerer med flott aksjon! Bra at de røde hatte kom frem!
  Skulle gjerne vært med, men helsa satte stopp denne gangen!
  Å sette igang med 83 nye oljeletinger viser tydelig hvor regjeringen står, uansett om de sier noe annet. Protester er helt nødvendig!

 6. Nils Nordenstrøm | 23.01.2019

  Bra! Stå på!

 7. Bjørghild des Bouvrie | 25.01.2019

  Gratulerer dere osloværinger med flott aksjon foran slottet!
  Flotte bannere! Dette må vi bestemt ha mye mer av.

  Jeg forstår ikke hvorfor dere ikke fikk stå der dere sto, på Slottsplassen. Et det privat terreng, eller? Enig med Finn Bjørnar, at det må være lovlig å vise sin mening ved en slik viktig anledning.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*