Oppmuntrende tall

forside kk
Halfdan Wiik synes dette er et litt merkelig førstesideoppslag. Det oppsiktsvekkende er jo at så mange som 34 prosent vil ha slutt på oljeleitinga!

En gladnyhet og en stor inspirasjon ved starten på det nye året, sier Halfdan Wiik fra Besteforeldrenes klimaaksjon om en meningsmåling som viser at hele 34 prosent av velgerne mener at Norge bør slutte å lete etter nye olje- og gassforekomster. I dagens utgave av Klassekampen kommenterer han avisens ikke-nyhet om at et flertall i folket fortsatt vil ha business-as-usual i oljepolitikken.

Rar nyhetssak
Jeg synes jo dette var et rart oppslag, sier Halfdan Wiik, grunnlegger av Besteforeldreaksjonen og i dag redaktør for organisasjonens nettside. – Hva slags nyhet er det at nordmenn flest ikke vil ha store forandringer? At de er redde for at et Norge uten olje betyr tapte arbeidsplasser, dårligere velferdstjenester, osv, og velger å tro på myten om at norsk olje og gass er en del av løsninga på klimaproblemene. Den virkelige nyheten – som er oppsiktsvekkende og oppmuntrende – er at såpass mange er realister og ser at også det norske oljeeventyret må avsluttes snart. I hovedstaden er det et flertall av velgerne. Hvis jeg var Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, ville jeg bekymra meg over denne meningsmålinga! Sjøl valgte jeg en lett humoristisk vri på kommentaren min, men det er virkelig godt nytt, dette!

GODT NYTT VED ÅRSSKIFTET!
Et flertall på 59 prosent av folket vil fortsette å lete eter olje, forteller Klassekampen over hele avisforsida 2. januar. Det oppsiktsvekkende er at et mindretall på hele 34 prosent svarer ja på spørsmålet: «Bør Norge slutte å lete etter nye olje- og gassforekomster?» I strid med kortsiktige egeninteresser, mot holdninga til alle de store politiske partiene og til tross for propagandaen fra oljelobbyen, har en tredjedel av velgerne tatt innover seg realitetene i at landet vårt ikke kan fortsette å basere seg på at verden ikke greier å etterleve Parisavtalen og begrense global oppvarming. En fantastisk gladmelding og en stor inspirasjon ved begynnelsen av det nye året.
Takk, Klassekampen!

Hilsen Halfdan Wiik, medlem av Besteforeldreaksjonen

Se nyhetssak i Klassekampen 2. januar

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Ola Dimmen | 04.01.2019

  Heilt samd med Halfdan her! Trur eigentleg det berre er spørsmål om tid før fleirtalet av befolkninga innser at vi øydelegg framtida med å satse fossilt. Oppgåva for BKA må bli å synleggjere galskapen i at H, Frp, V, Ap, Sp og Krf vil ta opp all olje og gass og går inn for leiteboring i Arktis. Vi har 12 år på oss til å unngå katastrofal global oppvarming, men etter 2030 ønskjer altså desse partia at Noreg skal satse tungt på olje- og gassproduksjon i Arktis, i våre mest sårbare naturområder! Dette er ein politikk som styrer mot katastrofal global oppvarming, og det er ein planlagt og offentleg finansert sabotasje av framtida og samfunnet. Staten betalar nesten 90% av investeringane i oljesektoren, og i tillegg skal oljeselskapa få sokalla «opphørsrefusjon». Kjell Inge Røkke fikk 13 milliardar i 2017, ca 5 gongar så mykje som heile potten i statsbudsjettet til fornybar teknologiutvikling! La folk få vite dette, name and shame! (https://energiogklima.no/blogg/oljeskatten-2017-mindre-leting-flere-nedleggelser/)

 2. Brita Helleborg | 05.01.2019

  Hei Halfdan,
  tusen takk for dette perspektivet. Du vekket meg til å forstå at du har helt rett. Det er fantastisk at vi allerede er 34 % nordmenn som vil at vi skal stoppe oljeletingen nå. Min drøm er at 2019 er det året der flertallet i Norge forstår at vi må ut av fossilalderen jo fortere jo bedre for både økonomi og helse og verdens framtid.

 3. Torbjørn Sund | 06.01.2019

  Hvis nå disse 34 prosentene tar konsekvensen av sin bekymring og i 1921 stemmer på ett av partiene som går mot leteboring vil det være bortimot en revolusjon, for eksempel 5% Rødt, 10% MDG og 19% SV. Det er lov å håpe!

 4. Steinar Winther Christensen | 08.01.2019

  Også jeg er helt enig med Halfdan. 34 prosent peker riktig vei. Dette formidlet jeg også som en gla’nyhet da jeg hadde den ære å holde hilsningstale fra BKA til 300 flotte delegater nå lørdag på Natur og Ungdoms landsmøte i Fredrikstad.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*