Markering for grønn framtid

Sammen for klima 6 des 2
ALLSANG PÅ EIDSVOLLS PLASS: " ... i klimapolitikken der skal alle være glad" Ola Dimmens nye versjon av Musevisa slo an blant de frammøtte. Foto: Frode R. Jensen

Torsdag kveld 6. desember var plassen foran Stortinget full av folk som sto som sild i tønne og hoppet opp og ned for å holde varmen, mens de sang og lyttet til appeller. SE VIDEO. Det var avslutningen på en serie markeringer  – «Sammen for et klimabudsjett». Hver torsdag morgen har aktivister fra et tjuetall organisasjoner vært på plass for å minne de folkevalgte om det store ansvaret de har.

Stortingsflertallet sikret mandag flertall for statsbudsjettet 2019. Noe stort løft for klimaet ble det heller ikke denne gangen, til tross for stadig mer alarmerende rapporter om klodens tilstand. Klimaministeren har vedgått at Norge ikke vil nå egne utslippsmål for 2020.

Så hvorfor fylte ikke menneskemengden veien helt opp til slottet, som når franskmenn protesterer mot høyere bensinpriser? Presten Sunniva Gylver oppfordret oss til å undersøke hvorfor venner og bekjente som elsker sine barn og barnebarn og naturen omkring oss, ikke engasjerer seg mer. Og vi må stå for det vi tror på! Hennes var en av flere appeller som varmet folk i hvert fall innvendig.

Gro Nylander fra Besteforeldreaksjonen talte om å skape håp blant våre barnebarn i stedet for frykt for fremtiden. Hun siterte gamle vise menn som Kåre Willoch og Torbjørn Berntsen: «Det er gæli nok nå. Nei til mer og mer! Vi greier å omstille oss, det har vi gjort før!» Les Gro Nylanders appell HER.

Men de yngre kan også inspirere. Kveldens møteleder Anja Bakken Riise for eksempel, som gleder seg til å bli gammel og bli med i Besteforeldrenes klimaaksjon, men som også har mye oppildnende klima-argumentering å bidra med før den tid. Og Astrid og Tuva, elever på Natur VGS, som avsluttet sin appell med ordene: «Vi er fremtiden. Og fremtiden er grønn, ikke svart!»

Stefan Heggelund fra Høyre stilte som en ulv blant lammene – eller er det omvendt? Han skrøt av årets statsbudsjett, som er det grønneste noensinne. Men han fikk høre fra folkedypet at det ikke er grønt nok, før han fortet seg bort til bygningen bak plassen. Likevel ville ingen være uenig i hans påstand om at klimasaken er så stor at alle må bidra på tvers av partigrenser.

Stemningen var grønn og god blant de fremmøtte, hjulpet av kaffe og boller fra lokale bakerier, og ikke minst av den spreke allsangen som avsluttet markeringen, Ole Dimmens museklimavise «Når statsbudsjett kommer«

– Video: Frode R. Jensen

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Gro Nylander | 08.12.2018

  Flott video, Frode! Du fanget den gode, optimistiske stemningen, med smakebiter fra litt av hvert. Er det ikke rart da, at det bare er de unge og de gamle som stiller? (Syns ikke helt det fremgikk hvor stor flokken av rødluer var!) lHvor pokker er mellomgenerasjonen? Nå var jo demoen lagt etter arbeidstid.

  Skal hilse fra byrådspolitiiker Lan Mari Berg, som var til stede. Hun takket BKA så inderlig for aksjonen til støtte for bomringen! Og flere av de unge kom bort etterpå. En sa «Det er så kult at dere besteforeldre stiller! Skulle ønske bestemora mi hadde vært her!».

 2. Audun Berg | 09.12.2018

  Prisverdig markering. Men hvor er den tafatte regjeringen? Og forstår demonstrantene i Paris alvoret? Folk går av skaftet selv for det minste forsøk på å redusere forurensningen. I inn og utland prates det og vedtas resolusjoner, men lite skjer i praksis. Lite som virkelig monner. I Norge legges godstransporten på jernbane ned og vi fyller veiene med vogntog. Bil er bedre enn tog sier forbrukerne. Ja, men det forurenser mer, og øker faren for enda flere ulykker på veiene. Norge har muligheten til å gjøre noe, men viljen mangler. Om vår lille fjært i stormen vil virke er en annen sak, men eksempelets makt kan virke. Ny teknologi, andre måter å gjøre ting på og virkelig vilje til å redusere utslipp må på plass. Men det er ute i verden de store utslippene er og problemene er størst. Løsninger finnes, men den politiske og personlige viljen mangler. Jeg er redd vi er for få som innrømmer farene og for mange som ikke har muligheter til å gjøre noe. Men uansett så støtt Bestemødrene sin aksjon.

 3. Ola Dimmen | 09.12.2018

  Fin markering og oppmuntrande at Besteforeldreaksjonen markerer seg sterkt! Likevel, litt malurt i begeret: Stefan Heggelund hadde ingenting der å gjere i fri dressur. Heldigvis fikk han ein god del tilrop, men det er ikkje nok. Han representerer Høgre og regjeringa som vil at vi skal ta opp all olje og gass som vi har funne til no og til og med bore etter meir i Arktis. Dette er galskap og stikk i strid med FN og alle tilråingar/åtvaringar og fører oss mot klimakatastrofe. Miljørørsla må bli mykje meir strategisk og gjennomtenkt når vi legg opp til å gi drevne politikarar ein talarstol til fritt bruk.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*