Møte med ‘Grootouders’

grootouders-voor-het-klimaat
Hollandske besteforeldre på sykkeltur for barnebarns klima.

Under et familiebesøk nylig fikk nederlandsk-norske Bjørghild des Bouvrie anledning til å møte klimabesteforeldrene der, – ‘Grootouders voor het klimaat’. De møttes hjemme hos en av dem i den gamle byen Haarlem vest for Amsterdam. – Det var veldig hyggelig og jeg satte virkelig pris på å møte likesinnede i mitt andre hjemland. Det er jo egentlig den mest opplagte ting i verden, at vi besteforeldre går på barrikadene når selve livsgrunnlaget er truet!

Fra venstre stående: Bjørghild des Bouvrie, Anneke Duijndam og Bert Metz. Sittende: Lowi van Liere med barnebarnet Sylvester og Joos Ockels. Hun er enken etter vår første astronaut Wubbo Ockels. Metz har hatt en ledende posisjon i FNs klimapanel.

Nederlandske ‘Grootouders’ ble opprettet da Besteforeldrene i Norge feiret sitt 10-årsjubileum, høsten 2016. Siden da har de stått to ganger i måneden med en gruppe foran parlamentet i Den Haag. På Het Plein står de, skulder ved skulder, i en lang rekke. Hver av dem bærer på en dukke av tre, «barnebarna», med bokstaver på som tilsammen danner navnet ‘Grootouders voor het klimaat’.

I 2017 kom besteforeldrene med et “Manifest for en levelig jord til våre barnebarn», – et opprop til alle politiske partier om å sette klimaendring høyt på den politiske agenda og vedta en konsistent og kraftfull politikk. Konkrete krav er blant annet:

  • All elektrisitetsproduksjon baseres på fornybar energikilder
  • Landet kvitter seg med bruken av gass til oppvarming
  • Energikrevende industri legger om fra fossil energi til fornybar
  • Snarlig overgang til el-biler og elektrisk kollektivtransport

Mangfoldig aktivitet
Politikere som vil gjennomføre slike tiltak trenger å vite at de har folket og velgerne i ryggen. Derfor arbeides det nå ivrig for å få flere besteforeldre til å støtte Manifestet og disse kravene. På nettsiden deres har ‘Grootouders’ samlet rundt 2000 besteforeldre, som har sendt inn bilde av seg selv sammen med barnebarna. De er med på klimamarsjer og arrangerer sykkelturer for klimaet. Populært er også postkort der de viser fremtredende personer som støtter Manifestet.

Det passet bra at jeg kom med fersk informasjon om det som norske besteforeldre har arbeidet med i snart 12 år. ‘Grootouders’ vil nå utvide sine kontakter regionalt og lokalt, til myndigheter, bedrifter og borgere. De er opptatt av å finne gode samarbeidspartnere. Altså ikke ulikt det BKA har gjort. På ønskelisten står et originalt initiativ sammen med Stichting Toekomststoel om «fremtidsstoler». Det handler om tomme stoler som representerer interessene til fremtidige generasjoner. De skal tilbys politiske partier og andre samfunnsaktører som en påminning om hva som er viktig å tenke på. Se www.toekomststoel.nl Likeså ønsker de å få anlagt en besteforeldre-barnebarn-skog.

Concerned Grandparents
‘Grootouders voor het klimaat’ har nylig vedtatt å undertegne «Statement of Concerned International Grandparents», som ble laget i juni 2014, på initiativ fra Besteforeldrenes klimaaksjon og kanadiske For Our Grandchildren, og som senere er blitt undertegnet av Grandparents Climate Action (Storbritannia), The Suzuki Elders (Canada), Grands-Parents pour le climat (Sveits og Frankrike). Se Statement of Concernes Grandparents

«Grootouders voor het klimaat» er knyttet til miljøstiftelsen Urgenda, som i 2016 vant første runde i sin klimarettssak mot staten. Bjørghild er en av støttespillerne.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 15.05.2018

    For en fantastisk flott samling av besteforeldre! Og de hvite dukkene som prydet alle var jo en kjempeide. En annen ide er jo besteforeldre og barnebarn sammen på bilde, noe som også vi kan benytte.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*