En sta optimist

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 18. mai 2018
  • AV:
    Redaksjonen
figueres 2
Fra reportasje i Energi og Klima. Foto: Hans Andreas Starheim

«Miljøkjendis» og tidligere klimasjef for FN, Christiana Figueres, besøkte Norge denne uka. På et seminar arrangert av Norsk Klimastiftelse ga hun uttrykk for optimisme og tro på at verden har mulighet for å nå klimamålene. – Men det går ikke fort nok. Atmosfæren er full. Den tåler ikke mer klimagasser. Alle rekorder er slått, sa hun. Og beskjeden til olje-Norge var klar: – Ingen nye olje- eller gassbrønner må bores. Boring i Arktis er ikke formålstjenlig.

Christiana Figueres er en klimaoptimisme-predikant. Selv kalte hun det «stubborn optimism» – en sta optimisme som ikke legger skjul på alle vanskelighetene.

– Avkarboniseringen er på vei, og den lar seg ikke stoppe. Prisene for grønn energi er på vei ned fortere enn noen trodde, det er mer fornybar energi tilgjengelig enn noen våget å spå.

Kull er på vei ut. Først og fremst på grunn av den lokale helsefaren vår skitneste energikilde representerer. Både myndigheter og privat kapital holder seg for nesa og snur seg bort, ifølge Figueres.

Det skjer mye, men det burde ha skjedd mer. – Det går ikke fort nok. Atmosfæren er full. Den tåler ikke mer klimagasser. Alle rekorder er slått. Følgen er at uværet blåser fortere enn noen gang, havstrømmene forstyrres, korallrevene dør fortere, og temperaturene går gjennom taket.

Figueres har helt klart for seg hva som er olje-Norges viktigste bidrag. – Ingen nye olje- eller gassbrønner må bores. Ingen nye borelisenser. Alt som er under produksjon må utnyttes, sa hun, og la til følgende om Arktis:

– Og la meg legge til, i kjærlighet og respekt, for jeg elsker dette landet, boring i Arktis er rett og slett ikke formålstjenlig.

Les reportasjen fra seminaret i Energi og Klima: Optimistekspressen Figueres

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 23.05.2018

    Jeg var til stede på frokostmøtet og ble oppriktig rørt over hvor tydelig Figueres var når det gjelder boring av nye olje- og gassfelt. Det er ikke rom innenfor karbonbudsjettet for nye felt. Da har vi fått bekreftet hvor feilslått klimapolitikk det er å bore i Arktis.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*