– Med på dugnaden

Snowman with hat
Besteforeldrene vil ta vare på vinteren og vintergleden!

Hvor er Norges Skiforbund og Den Norske Turistforening i klimasaken? spurte besteforeldreaktivist Steinar Winther Christensen i en kronikk i Dagsavisen 20. april. I dag får han svar fra styreleder i DNT, Berit Kjøll, som forsikrer at de er med. «DNT vil takke Besteforeldrenes klimaaksjon for at dere setter dette temaet på dagsorden. Vi lover å fortsatt være en pådriver for å redusere klimautslipp, samtidig som vi tar vare på den unike norske naturen.»

Besteforeldrenes klimaaksjon etterlyser i Dagsavisen 20. april DNT og andre friluftslivsorganisasjoner i klimasaken. Det er en utfordring vi gjerne svarer på! DNT har engasjert seg i klimaspørsmålet over flere år.

Vi ser at klimaendringene forandrer norsk natur og muligheten for å drive med friluftsliv. Dette var også tema på vår nasjonale DNT-konferanse «Grønnere utsikter» i fjor.

Vårt viktigste bidrag i miljøsaken er det arbeidet vi gjør for at flere skal ta i bruk norsk natur. DNTs medlemstall passerte 308.000 i år, og for hvert år er det flere som bruker de 550 felleshyttene våre, vandrer på stiene, og deltar på aktiviteter. Det gir et godt grunnlag for et miljøengasjement. Det du er glad i, vil du ta vare på! Ved å legge til rette for friluftsliv og naturopplevelser bidrar vi også til at flere bruker Norge som feriemål. Velger vi oftere å oppleve Norge fremfor reisemål lenger unna, er det bra for klimaet.

DNT har alltid vært opptatt av å ta hensyn til miljøet i vår egen virksomhet, men vi har ambisjoner om å bli enda bedre. Vår nye strategi som vedtas på landsmøtet i juni har løftet bærekraft som et av de viktigste områdene. Her går vi konkret til verks for å sikre at vi feier for egen dør og driver vår virksomhet så bærekraftig som mulig.

I tillegg ønsker vi å ta et større samfunnsansvar. Sammen med hele reiselivsnæringen utarbeidet DNT i fjor et veikart for hvordan næringen, sammen med myndighetene, kan sikre at Norge i fremtiden tilbyr gode bærekraftige opplevelser.

Vi har også tatt initiativ til et stort samarbeidsprosjekt som vi har kalt Grønn tur. Hensikten er å bidra til at det skal bli lettere å oppleve Norge på en miljøvennlig måte, at reisene, opplevelsene og overnattingene skal sette mindre fotavtrykk.

Vi er også stolte av at vår ungdomsorganisasjon, DNT ung, viser vei på dette området. De har lansert et sett «miljøvettregler» for alle som driver med friluftsliv. De sier blant annet at du skal reise mindre, og heller oppleve mer. Satse på opplevelser, ikke utstyr. Fikse alt, alltid. Spise grønt. Og at samkjøring er bra kjøring.

DNT vil takke Besteforeldrenes klimaaksjon for at dere setter dette temaet på dagsorden. Vi lover å fortsatt være en pådriver for å redusere klimautslipp, samtidig som vi tar vare på den unike norske naturen.

En hel friluftskultur er truet hvis utviklingen får lov å fortsette, mener Steinar Winther Christensen. Her med barnebarn på fjellet i mars – fra en moderne normal-vinter.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 27.04.2018

    Så bra at DNT ved styreleder Berit Kjøll har svart på utfordringen fra Steinar Winther Christensen. Jeg oppfatter hennes svar som nærmest en invitasjon til samarbeid. Det å få flere til å feriere i Norge, er noe vi i Oslolaget kommer til å oppfordre til i en løpeseddel vi lager før sommeren. Da blir prosjektet Grønn tur av interesse. Dette kan være grunnlag for å be om et møte. Da kan DNT utfordres på sitt klimaengasjement ansikt til ansikt.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*