Trenger strengere tiltak

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 26. apr 2018
  • AV:
    Redaksjonen
svein fivh
Svein Tveitdal er veteran i Besteforeldrenes klimaaksjon og en innflytelsesrik stemme i klimadebatten. Foto: Arne Storrønningen / FIVH

Tidligere FN-direktør Svein Tveitdal, leder for Klimavalg 2013 og kjent som en av verdens mest innflytelsesrike klimastemmer på sosiale medier, er intervjuet om plastforurensing av miljøsertifiseringsorganisasjonen Planet Mark. Plastproblemet er alvorlig, understreker han. Men også mer håndterbart enn klimaproblemet. «Det er langt vanskeligere å stenge ned verdens kullkraftverker og lignende, enn å endre adferd når det gjelder plast.»

Hva tror du vil være det viktigste bedrifter og enkeltpersoner kan gjøre for å redusere sin plastforurensning?
På verdensbasis blir bare 14 % av plastemballasjen blir samlet inn for resirkulering, en tredjedel ender opp i naturen, og hvis dagens trender fortsetter, kan havene våre alt i 2050 inneholde mer plast enn fisk, i vekt. Skal vi håndtere dette problemet, må vi gjøre mer enn å returnere plastflaskene våre, kutte ut plastsugerør og velge gjenbruksposer på supermarkedet.

Ønsker vi å se en virkelig endring, må restriksjoner innføres på alle nivåer. Som forbrukere må vi utnytte kjøpekraften vår til å velge miljøvennlige produkter for å maksimere bruken av resirkulerte komponenter. Som svar må bedriftene være proaktive i forhold til problemet. Når multinasjonale selskaper som Unilever lover å bruke kun gjenbruksvennlig, resirkulerbar eller komposterbar emballasje innen 2025, har andre høyprofilerte selskaper ingen unnskyldning for ikke å gjøre det samme. Endelig må lovgiverne følge opp for å sikre at bedrifter og enkeltpersoner overholder strenge regler.

Er det en bestemt plastkampanje du mener har vært særlig effektiv?
For 10 år siden jobbet jeg som direktør ved FNs hovedkvarter i Nairobi, Kenya. Den gangen var det et alvorlig plastproblem i området. I dag risikerer den som produserer, selger eller bruker plastposer i Kenya fengsel på inntil fire år eller bøter på 40.000 dollar. Da jeg kom til Jomo Kenyatta flyplass i Nairobi nå i år, ble passasjerer advart og bedt om å legge igjen alle plastposer om bord. Restaurantene i Nairobi pakker nå matleveranser i skoesker og trekasser.

Dette kenyanske forbudet er et eksemplarisk stykke lovgivning som illustrerer verdien av kraftfulle politiske tiltak, og viser oss at situasjonen kan forbedres raskt og effektivt!

Les resten av intervjuet: https://www.theplanetmark.com/planet-mark/media/april/#one

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Sigrid Nesje | 27.04.2018

    Oslo kommunes avfallshandtering inneber følgjande plastposeforbruk for ei hushaldning med ein eller fleire personar: blå plastposar til plastavfall, grøne plastposar til matavfall og vanlege plastbæreposar til restavfall. Dette aleine utgjer utruleg mykje ekstra plastbruk i løpet av eitt år og bør endrast.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*