Danske besteforeldre aksjonerer

aarhus 2
Danske besteforeldreaktivister på Climate Planet i Aarhus.: Bente Braarud, Annegrethe Jørgensen og Knud Regner Poulsen

Med den nylig stiftede Bedsteforældrenes Klimaaktion har også danskene fått sitt tilskudd til den internasjonale bevegelsen av «grandparents against climate change». Initiativtaker er Annegrethe Jørgensen, som i noen år har bodd i Trondheim og vært med i Besteforeldreaksjonen der. – Vi har nu taget de første viktige skridt. Men det er nok et lille stykke vej frem til vi får klimabedsteforældre i Danmark ut på gaden og demonstrerer, slik som jer i Norge.

En fremtid for våre børn
Det er ikke fordi de ikke går op i dét med klimaet – «Vi interesserer os lige så meget for klima, som vi interesserer os for børnebørnene», som en bedstemoder sagde – men de synes, der er frygtelig langt til politikerne. Så det er én af vores opgaver: At koble mellem dét, vi allerede går og gør for klimaets skyld, og dét, vi gerne ville gøre mere og bedre, hvis de politiske rammer var til det.

Jeg er 63 år og gik på efterløn, så snart det var muligt, fordi jeg ville arbejde med klimasagen, mens jeg stadig er frisk. Mine voksne sønner har ikke børn endnu, men de ser sig selv som kommende fædre, og det synes jeg er det aller mest livsbekræftende. At vi bliver ved med at føde børn og tro på, at der er en fremtid for dem, selvom det unægtelig ser meget sort ud med kriserne, som trækker sammen omkring os. Så jeg motiveres af det samme, som I gør i Norge og som heldigvis langt, langt de fleste også gør her i Danmark, uanset om de har børn og børnebørn eller ej: Vore efterkommeres fremtid!

Håb og bekymring
Vi har valgt at begynde nedefra, dvs. med at snakke med bedsteforældre og blive klogere på, hvad de tænker om klima og børnebørn og deres handlemuligheder. Målet er at formidle – viden og fakta til bedsteforældrene og bedsteforældrenes håb og bekymringer ud i offentligheden, som nok kan trænge bedsteforælder-stemmer. Det betyder, at vi ikke har fået en lige så flyvende start, som I fik i Norge med jeres “Oprop” i 2006. Men vi har en kerne-gruppe af meget engagerede, modne mennesker, et godt netværk, som stadig vokser, og en oplevelse af, at vi er med til at RETFÆRDIGHED fylder stadig mere på den offentlige dagsorden. Retfærdighed for de næste generationer, retfærdighed mellem rige og fattige, og retfærdighed for hele den skabte verden.

Vi redder ikke verden som forbrugere, nej, men det hjælper, især fordi det er så vigtigt at koble til handlemulighederne i hverdagen, hvis man vil forbi fortrængningerne og nå andre end de på forhånd frelste. Det går bare for langsomt, alt for langsomt, uanset om vi lytter til klimaforskerne eller nøjes med at tage varsel af de forandringer, vi selv mærker i vejr og klima. Så vi kommer også med et “oprop” eller noget, der ligner, på et tidspunkt – måske til september, når ICCP-forskerne kommer med den næste rapport.

Se også nyhetsbrev fra Bedsteforældrenes Klimaaktion:
https://www.klimabevaegelsen.dk/wp-content/uploads/NyhedsbrevMarts2018-2.pdf

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*