Et voksende problem

Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet og truer natur, dyr og mennesker. Sju prosent av verdens oljeforbruk er knyttet til plastproduksjon, og med det følger også et utslipp på over en milliard tonn CO2 hvert år. Det vil Besteforeldreaksjonen gjerne være med å sette en stopper for, og lanserer derfor en egen plast-kampanje. Mange er opptatt av problemet, og Kåre Eie fra Kristiansand mener det er en god sak for Besteforeldrene å engasjere seg i.

Plastposeforbud
Plastposeforbud og liknende er enkle tiltak, og flere land i blant annet Afrika (Kenya, Rwanda) har allerede innført det. Frankrike vurderer å forby plastbestikk, Storbritannia har vedtatt en egen plan mot plastforsøpling og engangsartikler av plast (som sugerør!), osv. Det er også på trappene med et EU-direktiv som pålegger medlemmene å redusere forbruket av plast.

Egentlig er vi noen sinker her i Norge, sier Kåre Eie, som sitter i sentralstyret for Besteforeldreaksjonen. – Vi husker da plastposeavgiften ble skutt ned for et par år siden. Et forslag om å forby engangsprodukter av plast innen 2022, ble nedstemt tidligere i år. Men utenfor Stortinget skjer det noe, heldigvis. Handelsorganisasjonen Virke innfører en miljøavgift på 50 øre pr. pose. Avgiften skal øremerkes et miljøfond på 400-500 millioner i året, og bruke til å fremme mer miljøvennlig emballasje og til oppryddingstiltak i strandsonen o.l.. Jeg synes vi skal se om det er mulig å få gjort noe i samarbeid med Virke. Plast er nå allestedsnærværende, lumsk og umulig å unngå. Men vi som har levd en stund husker godt den tida vi klarte oss veldig godt nesten helt uten plast i dagliglivet. Så Besteforeldrene bør absolutt ha noe å bidra med!

Oppmuntre næringslivet
Besteforeldreaksjonens «plast-gruppe» holder til i Kristiansand der Kåre Eie og Kristen Fløgstad har tatt initiativet. De mener det kan være viktig å prøve å oppmuntre selskaper som vil gå foran med alternativer som papir og papp istedenfor plast. Flere internasjonale kjeder er begynt å orientere seg i den retning. – Det vi i Besteforeldreaksjonen kan gjøre, er å sjekke status og se om vi kan påvirke noen utvalgte norske produsenter, sier Kåre Eide. For eksempel innen tekstilindustrien for å redusere kilder til mikroplast-forsøpling, som er potensielt veldig alvorlig for miljø og helse. En aktuell første kontakt for oss er Stormberg her i Kristiansand, stor produsent av sportstøy som vi vet ønsker å ha en miljøvennlig profil.

Se også plast-kronikken til Kristen Fløgstad i Fædrelandsvennen 15. feb.: «Menneskeskapte plastfibre forurenser nå store deler av kloden.»

Greenpeace har en underskriftskampanje for at Norge skal stanse plastforurensingen av havet. Skriv under HER.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Birgitte Grimstad | 07.04.2018

    Det er noe jeg ikke skjønner! Det er veldig lenge siden vi så den første reportasjen om hvalen som hadde magen full av plast. Den gikk som en farsott over hele verden. Det var rystende og deprimerende for mange. Selv var jeg med i et intenst teaterprosjekt på Nationaltheatret hvor vi gikk i dybden av problematikken. Jeg fikk en sterk aversjon mot plast, mot alle de tusen ting som er av plast, som er laget av olje. Jeg reiste til København for å kjøpe fryseposer laget av mais, og jeg er ganske nitid med kildesortering, trur eg.
    Men man kan bli så innmari molefonken når det tilsynelatende ingenting skjer fra offisielt hold! Butikkene, de store kjedene flommer over av plast. Vi skal samle vårt avfall i plast, den dag i dag hører vi at oljeministeren åpner en ny plattform ved Sandnessjøen som skal produsere mere olje og plast de neste 15 år. Osv osv osv. Er det rart man blir deppa??? Birgitte Grimstad

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*