Norge ligger langt etter

H Drange Uib
SKJULER UTSLIPP: Klima-professor Helge Drange vil ha de reelle norske klimatallene på bordet.

Nordmenn tror gjerne Norge er best i klima-klassen, men sannheten er at landet vårt er avhengig av enorme CO₂-utslipp, fastslår professor Helge Drange i et stort intervju med VG 1. januar. Mens andre land kutter utslippene kraftig, har Norge økt sine med hele 24 prosent siden 1990. Han kaller det villedende informasjon og uredelighet når norske myndigheter hevder at vi er på rett vei. Realiteten er at utslippene våre ikke viser tegn til nedgang som monner.

Offisielle tall villeder
Norge har en grunnleggende infrastruktur som gjør oss avhengige av fossilt brennstoff og CO₂-utslipp, og dette blir det ikke tatt tilstrekkelig tak i, sier Drange. Land som Danmark har i perioden siden 1990 redusert sine utslipp med hele 45 prosent, Sverige med 27 prosent, Tyskland med 31 prosent og Storbritannia med solide 53 prosent. For et samlet EU er nedgangen 27 prosent i samme periode som norske utslipp har økt med 24 prosent.

Det som publiseres av norske myndigheter er det som kalles «CO₂-ekvivalenter» – det vil si klimavirkningen fra alle klimagasser, omregnet til hvor mye de ville utgjøre dersom de var rene CO₂-utslipp. Da kommer Norge bedre ut, og har økt sine klimagassutslipp med beskjedne tre prosent siden 1990.

På VGs spørsmål om hva som er galt med dette, svarer Helge Drange: – Mitt poeng er at det er forholdsvis overkommelig å redusere bruk og utslipp av mange klimagasser. Men enhver forbrenning av trevirke, kull, olje og gass og produksjon av sement gir CO₂-utslipp. Dette skjer i dag uansett hva som gjøres. Derfor viser nettopp CO₂-utslippene hvordan Norge ligger an med tanke på bruk av fossilt brennstoff. Og her er utviklingen ikke i tråd med klimamålene vi har satt oss og forpliktet oss til.

Les hele saken i VG: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/klimatrusselen/klimaprofessor-co-kurven-norge-ikke-vil-at-verden-skal-se/a/24214450 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*