– Du kan gjøre en forskjell

Gunnar Torgallmenningen
Valgkampen 2017: Gunnar Kvåle holder appell på Torgallmenningen i Bergen.

Veteran i Besteforeldreaksjonen og en av våre mest aktive klimaskribenter, Gunnar Kvåle, har skrevet nyttårsbrev til Erna Solberg. «Norge har både ansvar og mulighet til å gjøre det som kreves av oss for å bremse klimaendringene. Samtidig kan vi skape et samfunn med bedre livskvalitet og gode levekår. Dette må gjøres nå og ikke om 20-30 år. Neste generasjons ledere kan lite gjøre hvis ikke dagens ledere sikrer en bedre utvikling. Du har mulighet til å gjøre en forskjell.»

Kjære Erna Solberg,
Jeg skriver til deg om et tema som for hvert år som går, blir stadig viktigere å adressere. Som leder for FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene vet du mye om denne saken. I mitt arbeid med forbyggende helsearbeid ved Senter for internasjonal helse og nå som pensjonist er dette en sak som også ligger meg meget sterkt på hjertet. I denne tiden har vi sett framgang i arbeidet for å sikre bedre global helse (bærekraftsmål 3) og har slik bidratt til bedre forholdene for fattige befolkningsgrupper (mål 1) blant annet gjennom bedret ernæring for å reduseres sult (mål 2) og ved å sikre tilgang på rent vann og bedre sanitærforhold (mål 6). Men som jeg viser i dette brevet, er klimaendringene nå i ferd med å føre til at fremgangen på disse områdene vil snus til en tilbakegang. Alt i 2009 beskrev det anerkjente medisinske tidsskriftet «The Lancet» klimaendringene som den største trusselen mot global helse i vårt hundreår. Greier vil ikke å stoppe klimaendringene (mål 13), blir det umulig å oppnå de fleste av de andre bærekraftsmålene.

Som du vet, etter 2-3 år med stabile klimagassutslipp, ligger det an til at vi i 2017 på nytt får en stigning i globale utslipp. Dette skjer i en tid da rike land må kutte med rundt 10 prosent årlig om vi skal kunne unngå meget alvorlige klimaskader.

Les det tre siders lange brevet fra Gunnar Kvåle: Brev til Erna Solberg

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 03.01.2018

  Jeg så at Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge fikk inn «Mitt grønne nyttårsønske» i vår lokalavis Romsdals Budstikke 29.desember -17.
  Hadde gjort seg at ditt brev til statsministeren, også kom inn. Håper det sendes inn til Ordet Fritt i lokalaviser/større aviser – for klimatanken må holdes oppe!

 2. Steinar Rundhaug | 04.01.2018

  Takk Gunnar – veldig bra. Og nå er det bare 1 time til BKA og de 2 andre får forkynt dommen.

 3. Elisabeth Tveter Briseid | 04.01.2018

  Solid som alltid, Tusen takk! Du bør komme i «Torp» i NRK TV.

 4. Ingvild Tautra Vevatne | 05.01.2018

  Jeg er snart pensjonert fra min jobb, vel 67 år, har mye erfaring og mange ønsker om fremtiden!
  Jeg tenker et vårt forum kan bli viktigere ! Vi må få en posisjon i høringer og uttaleser som ressurspersoner mot alle politiske parti og mot Stortonget! Har
  Vi det allerede ?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*