Debatten går videre

steinar m fl isskulptur
SAMMEN FOR KLIMA. Steinar Høiback (leder Besteforeldreaksjonen), Ingrid Skjoldvær (leder NU) og Truls Gulowsen (leder Greenpeace) foran Oslo tinghus og isskulptur med § 112 inngravert.

Jeg må innrømme at jeg er skuffet over denne dommen. Jeg hadde forhåpninger om at vi skulle vinne mer fram, og at retten skulle våge å utfordre politikerne litt mer, sier Steinar Høiback, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, etter at det i dag ble klart at staten frikjennes i klimarettssaken. – Retten støtter oss langt på vei i vår forståelse av Grunnlovens miljøparagraf, men vil ikke gå inn på Norges globale ansvar. Dette vil det nå bli en viktig debatt om, tenker jeg.

Grunnlovens rekkevidde
Det er Greenpeace og Natur og Ungdom, med støtte fra Besteforeldrenes klimaaksjon, som krevde vedtaket om konsesjon til petroleumsutvinning i Barentshavet ble kjent ugyldig, på grunn av brudd på Grunnlovens § 112.

Saken, som har fått internasjonal oppmerksomhet, endte altså med at staten fikk medhold i tingretten. Samtidig legger retten til grunn at grunnlovsparagrafen er en rettighetsbestemmelse, noe saksøkerne har hevdet, og som staten og regjeringsadvokaten var uenig i. Det er et av lyspunktene som trekkes fram i denne samtalen mellom Steinar Høiback og advokat Steinar Winther Christensen:

Nå det gjelder selve saken, om 23. konsesjonsrunde er i strid med Grunnloven, er tingrettens oppfatning at rettighetene i miljøparagrafen gjelder norske forhold, avgrenset til forurensing på norsk territorium. Retten avviser med andre ord at staten har plikter knyttet til klimautslipp som er eksportert i form av olje og gass til utlandet – og derfor får ikke saksøker medhold.

Dette er det springende punkt, mener Steinar Høiback, og det er dette mye av debatten framover må dreie seg om. Vår klare oppfatning er at Norge har et globalt ansvar som ikke blir tatt på alvor og ikke blir forstått. Ikke av våre politikere og heller ikke av Oslo tingrett. Vi er en av verdens store oljeeksportører og kan ikke lukke øynene for virkningene av dette – selv om det ikke teller med på den norske utslippsstatistikken.

Nå som dommen fra tingretten er offentliggjort, er ankefristen fire uker. Dette skal saksøkerne ta stilling til i tida framover. – Vi vil nå lese dommen grundig, og vurdere om vi vil anke og om vi har økonomiske midler til det, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge. Saksøkerne ble også idømt saksomkostninger på 580 000 kr.

Se også debatt om dommen i Dagsnytt atten NRK2 04.01.2018:
https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/NNFA56010418/04-01-2018 Deltakere: regjeringsadvokat Fr. Sejersted, Ingrid Skjoldvær (Natur og Ungdom), Peter Frølich (justispolitisk talsperson Høyre), Rasmus Hansson (MDG).

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Sigurd Reimers | 05.01.2018

  Mitt leserbrev til Aftenposten (jeg vet ikke om det blir godtatt): «Vi er rystet over at den norske stat er blitt frifunnet i saken om miljøparagrafen (paragraf 112) og oljeleting i nord. Oslo Tingrett påpekte som hovedforklaring at det er opp til hvert land som importerer (norsk) olje å drive sin egen miljøpolitikk, og at den norske grunnlov gjelder kun for borgere innenfor Norges grenser. Det ble påpekt at den norske oljepolitikken allerede er underlagt EU-avtaler og at Norge derfor ikke må kjøre sitt eget løp. Men så nøytral er ikke saken. Når det gjelder CO2-utslipp og klima, finnes det ikke noe «norsk» klima: klimaet dekker hele kloden og er like internasjonalt som den globaliserte handelen dere gjemmer dere bak.
  Her i Storbritannia har vi våre egne problemer i bøttevis når det gjelder klimapolitikk. Svært mange har sett på Norge som et eksempel på god miljøpolitikk. Men ikke lenger. Norsk eksport av olje til bl.a. Storbritannia er skadelig for våre barnebarns framtid når det gjelder klimasammenbrudd, og vi skal ha oss frabedt en slik inngripen fra Norge i dette lands indre anliggender, selv om dette gjøres under såkalt nøytrale handelsavtaler. Hold olja i bakken hos dere, og la oss finne våre egne energiløsninger på denne siden av Nordsjøen!»
  Sigurd Reimers, Grandparents for a Safe Earth (UK) Bristol, Storbritannia http://www.network23.org/gfase

 2. Steinar Høiback | 06.01.2018

  Takk for sist og takk for ditt bidrag Sigurd.
  Det er usedvanlig viktig at Norge får pes fra utlandet i denne saken. Regjeringen, regjeringsadvokaten og Norge som stat bør settes under internasjonal lupe og press for sine holdninger. Regjeringen synes det er fint å kunne pumpe opp olje og gass, cashe inn fortjenesten for så å peker finger mot de som kjøpte oljen, gassen, «pass på Co2 utslippene, pass dere for klimautslippene men husk, det er kun dere som kjøpere som har ansvar.
  Bruk de midler du har i England, beskriv hvordan norske myndigheter opptrer og lag oppmerksomhet om dette i ditt hjemland. Får håpe innlegget ditt tas inn i Aftenposten.
  Lykke til Sigurd og stå på videre – alt godt til deg og dine

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*