– Gjelder retten til helse og miljø

Flere tidligere statsråder er medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon som nå går til klimasøksmål mot staten sammen med Greenpeace og Natur og Ungdom, forteller Dagsavisen i en reportasje i dag. – Oljeutvinningen og Oljefondet har vært en formidabel teknologisk, økonomisk, politisk og sosial suksess, men skader nå våre grunnleggende livsbetingelser, sier Werner Christie til avisen. Han var helseminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering.

For våre barnebarns barn
Klimasøksmålet starter i Oslo tingrett 14. november. Der skal Grunnlovens paragraf 112 om at «enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», prøves for retten, med bakgrunn i 23. konsesjonsrunde og oljeplanene i Arktis.

– Jeg støtter søksmålet fordi det tvinger fram en debatt om oljepolitikken er i samsvar med overordnede menneskerettigheter om trygghet mot usunne helseforhold og miljøødeleggelser, sier Christie til Dagsavisen. Det avgjørende er hvilke perspektiv vil legger til grunn. Tenker vi bare på Norge, eller på verden og planeten? Tenker vi bare på valgperioden, vår egen generasjon eller også på våre barnebarns barn og de som kommer etter?

Ulike reaksjoner
Andre medlemmer ser annerledes på det. Dagsavisen har snakket med Wenche Frogn Sellæg, som var miljøvern-, justis- og sosialminister i regjeringene til Kåre Willoch og Jan P. Syse. Hun har valgt å melde seg ut på grunn av søksmålet. Johan C. Løken, som var landbruksminister i Kåre Willochs regjering, er fortsatt medlem, selv om han i sak er enig med Sellæg. – Dette er å misbruke jussen, mener Løken.

Thorbjørn Berntsen, som var miljøvernminister i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering og deretter i Thorbjørn Jaglands regjering, er ennå ikke medlem, men sier til Dagsavisen at han nå skal melde seg inn.
– Hvordan stiller du deg til klimasøksmålet?
– Det tror jeg ikke at jeg bør si så mye om, men det er greit det. Det forandrer ikke på mine planer om å melde meg inn, svarer Berntsen.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*