Dueller ble til dialog

170908 appeller (1)

«Det var vellykket å invitere to eller tre partier til å debattere ulike sider av klimasaken. Duellene har vært saklige og kunne bli til en konstruktiv dialog.» Slik oppsummerer Linda Parr, leder for Oslo og omegn lokallag, arrangementene som Besteforeldrenes klimaaksjon har hatt utenfor Nationaltheatret stasjon i forbindelse med valget. – Klima er jo blitt en viktig sak i valgkampen, og Besteforeldreaksjonen og andre miljøorganisasjoner har uten tvil bidratt til dette.

Det var positivt at alle stortingspartiene samt Rødt ville stille opp for oss, sier Linda, – selv om Senterpartiet dessverre måtte melde avbud. Knut Bryn i styret vårt har gjort en stor innsats ved å finne temaene og kople dem sammen med partiene.

«Førstegangsvelger» Linda Parr

– Har været påvirket duellene?
– Ikke selve duellene, tror jeg, men det er jo vanskelig å dele ut løpesedler i regnvær! Likevel delte vi ut 1850 løpesedler med budskapet ‘Stem på klima!’ Vi hadde ikke regnet med så store lytteskarer til duellene, og er fornøyd med at det har 15-20 som har møtt opp og flere som har stoppet opp og hørt på deler av debatten.

– Har duellene påvirket din egen stemmegivning?
– Nei, jeg holder meg til «mitt» parti (det er første gang Linda stemmer i et stortingsvalg, etter at hun byttet ut sitt amerikanske statsborgerskap med norsk tidligere i år).

Ola Elvestuen

Den siste av de fire markeringene hadde mer form av appeller i stedet for vanlige dueller. Førstemann ut var Ola Elvestuen fra Venstre. Han meldte seg inn i Venstre i 1995 på grunn av klimasaken, fortalte han. Klimaendringer har en virkning allerede, noe man klart ser på Svalbard og i de ekstreme stormene som preger nyhetsbildet for tiden. Paris-avtalen er verdiløs uten forpliktende oppfølging, understreket han. Norge er forpliktet til å redusere sine utslipp med 30 % innen 2030, men Venstre mener at vi burde strekker oss mot 50 %.

Elvestuen er på jakt etter en halv prosents økning i oppslutning for å komme inn på Stortinget, men kunne glede seg over at han ble tildelt årets hydrogen-pris dagen før.

Solveug Skaugvoll i passiar med BKAs isbjørn

 

Solveig Skaugvoll er ferskere som politiker, men har vært med i SV siden 2011. Hun står på 4. plass på partiets Oslo-liste. – Norsk oljepolitikk har blod på hendene, konstaterte hun med tanke på mennesker i andre deler av verden som har mistet sitt livsgrunnlag på grunn av klimaendringer. «Kun nullutslipp er godt nok!» Hun ønsket Besteforeldreaksjonen og de andre partene lykke til i klimasøksmålet mot Staten om oljeleting i nord.

Selv må hun snart møte i retten etter å ha deltatt i protestere mot avfallsdumping i Førdefjorden, fortalte hun.

Kristoffer Haug sammen med Knut Bryn som hadde regien med duellene

Kristoffer Haug fra Miljøpartiet De Grønne hadde vært i duell med Fremskrittspartiet for en uke siden, om samferdselspoiltikk og klima. Nå slo han fast at «Norge har hatt stø kurs mot en klimakatastrofe» – gjennom åtte år med en rødgrønn regjering og fire år med en blåblå regjering. Men hvis vi «ser utenfor oljeboblen vår», kunne Norge være blant de verdensledende i å utvikle bruken av fornybar energi. «Vi har teknologien!»

 

Isbjørnen var populær blant barna – og det er fremtiden til begge deler klimakampen gjelder!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*