Få budskapet ut og fram!

B GrimstadVi må samle oss for medmenneskelighet, og for å dele på de ressursene som finnes på vår jord, sier Birgitte Grimstad når vi ber henne bli med og tenke høgt om Besteforeldreaksjonen og framtida. Hun er en av dem som gjennom år har lagt ned et stort arbeid for organisasjonen. Ved inngangen til det nye året er det likevel umulig å la være å tenke på at USA har fått en president som tråkker på alt som er sant og godt. – Men jeg kjenner også amerikanere som hulker over det som har skjedd. De samler seg, bak den ekte humanisten Bernie Sanders. Jeg tror vi snart skal få se en stor folkebevegelse mot Trump og alt hans vesen!

Vi kan lære av amerikanerne 
Dansk-norske Birgitte har vært en sentral visekunstner siden 1960-tallet, og et samfunnsengasjert menneske. – Det hjelper å være med å gjøre noe, i stedet for å sitte og kjenne på maktesløsheten, sier hun. Hvis det er noe amerikanerne kan, så er det å mobilisere grasrota, demonstrere og få fram det gode budskap på en slagferdig og fargerik måte. Det har jeg sett ikke minst gjennom et livslangt engasjement i fredsbevegelsen. Det kan vi lære av her på berget. Den norske klimabevegelsen må bli mye flinkere til å forenkle det vi står for, og gjøre det mer relevant for folk. Da først kan vi få de mange med oss i å kreve de endringer som er nødvendige.

Med Besteforeldreaksjonens parole i People's Climate March, New York 2014. Barnas klima - vårt ansvar!

Med Besteforeldreaksjonens parole i People’s Climate March, New York 2014.

VI TRENGER FLERE GODE PAROLER! Selv tenker jeg mye i slagord og paroler, og gjerne veldig konkret. Jernbanen er en viktig del av løsningen på klimaproblemet, og på en av de første plakatene jeg laget for Besteforeldreaksjonen, for flere år siden, sto det: TUNGTRANSPORT PÅ TOGET! 

Den holder i massevis ennå, synes jeg. Peker på en prioritering som må skje, som opplyste mennesker vet må skje. Som politikerne våre til og med sier at de ønsker. Men hva er det vi ser? Mer og mer satsing på firefelts motorveier på kryss og tvers over hele landet. Flere og flere superreklamer for nye bilvidundere, både bensin og diesel. Det har aldri vært solgt så mange biler i Norge som i fjor.

Vi kan undertegne så mange klimaavtaler vi vil, men de overkjøres av presset fra forbrukersamfunnet. Hvorfor ikke: FORBY BILREKLAME! Som vi forbyr tobakksreklame. Og hvorfor i all verden kan ikke de tog-vennlige politikerne få ut fingeren og få satt fortgang i utbygging av en moderne jernbane i landet vårt  – slik at vi i det minste har et fornuftig alternativ oppi all ufornuften?

Jeg fikk nylig et hjertesukk fra en samisk musikerkollega som bor i Alta: «Her har vi ingen tog, og knapt nok en bussforbindelse…» I 2014 år var jeg på turné i Nord-Norge og tok toget fra Rognan til Mosjøen. Skjønt tog! Det var mere som en skranglete skinnebuss i sneglefart. Jeg spurte konduktøren om det ikke snart var dobbeltspor og hurtigtog på gang der oppe? Men han bare fnyste foraktelig, og litt sårt – som om han ville si: Det der kan vi nok se langt etter!

Men hvorfor det? Vi bruker jo hundrevis av milliarder på det komplett meningsløse innkjøpet av bombefly! Jeg skulle ønske vi ikke fant oss i at våre politikere skalter og valter og feilprioriterer så grovt som dette. Tida er virkelig overmoden for å tenke nytt og framtidsrettet. Så her er mitt nye paroleforslag: SATS PÅ NORD-NORGE – BYGG JERNBANE TIL KIRKENES!

Ha et riktig godt nyttår!!!
Mange hilsener Birgitte

Togentusiasten Birgitte Grimstad tar alle helst sykkelen. Fotograf: Espen Solli

Togentusiasten Birgitte Grimstad tar aller helst sykkelen. Fotograf: Espen Solli

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Steinar Rundhaug | 03.01.2017

  Godt sagt Birgitte.

 2. Marit Solberg | 03.01.2017

  Flott å se deg, stå på videre! I nærheten av Målselv i Troms hadde de innrettet sin egen togstasjon. Enkle paroler viktig!

 3. Gunnar Kvåle | 03.01.2017

  Takk for viktige ord, Birgitte! Godt nytt år!

 4. Christian F. Holst | 04.01.2017

  Takk, Birgitte og Godt Nytt Klimaår 2017.
  Flott at du tenker i slagord i tillegg til alt du gjør for klima og BKA. Det må vi ta videre. Samtidig må vi få frem alt det positive som skal gro frem av de endringene som må til for å bevare et levlig klima. Selv har jeg nevnt: »Frem for en langsom livsstil!»

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*