Norge viser ikke forvalteransvar

Senate Foreign Relations Committee Holds Hearing On Keystone XL PipelineNorge virker fast bestemt på å sabotere Paris-avtalen, skriver klimaforskeren James Hansen i et åpent brev til statsminster Erna Solberg, offentliggjort i Dagbladet i dag. Kull, tjæresand og arktisk olje må være de første ressursene som forblir uberørt i en verden som raskt blir varmere. Hansen er i Norge for å gi sin støtte til klimasøksmålet som er reist mot staten av Greenpeace og Natur og Ungdom. Han mener et rikt land som Norge, som er blant dem som har tjent mest på utvinning av fossile ressurser, må vise globalt ansvar og gå foran i avvikling av oljealderen. «Et arktisk oljekappløp setter hele menneskeheten i fare.»

Fra James Hansens brev til Erna Solberg:
For et år siden skrev jeg et åpent brev der jeg oppfordret deg til en epokegjørende lederskapshandling for klimaet. Jeg hadde et spedt håp om at regjeringen din omsider ville åpne øynene for klimaendringenes realiteter, lytte til kravet fra tusenvis av nordmenn og oppheve 23. konsesjonsrunde, som lar oljeselskaper utvinne massive fossile ressurser i Barentshavet.

Å vise forvalteransvar på denne måten – ved å avbryte et arktisk oljekappløp som setter hele menneskeheten i fare – ville ha reddet Norges omdømme som miljøforkjempernasjon og gitt resten av verden et ambisiøst eksempel til etterfølgelse.

Det ville også ha sikret ettermælet ditt som én av en håndfull politiske ledere som reagerer med handlekraft i den største trusselen sivilisasjonen noen gang har stått overfor.

Mitt håp var åpenbart forgjeves. I løpet av det siste året har regjeringen din ikke bare opprettholdt planene om å lete etter olje i Arktis, men til alt overmål annonsert en 24. konsesjonsrunde. Dette skjedde bare måneder etter at Norge undertegnet Parisavtalen og hyklet sin tilslutning til vår tids moralske imperativ: å holde klimaet innenfor en trygg terskel på 1,5 grader celcius.

Din regjerings handlinger er fullstendig på kant med den vitenskapelige konsensusen som Paris-avtalen bygger på. Norge virker fast bestemt på å sabotere avtalen før den overhodet har trådt i kraft.

Få land har i sin konstitusjon lovfestet fremtidige generasjoners rettigheter på en så kraftfull og bindende måte. Og få land ignorerer disse rettighetene så grovt. I løpet av de neste dagene skal jeg etter beste evne formidle den arktiske oljeutvinningensvanvidd for den norske offentligheten.

Se hele brevet på trykk i Dagbladet 18 oktober:
http://www.dagbladet.no/kultur/norge-virker-fast-bestemt-pa-a-sabotere-parisavtalen/63968736  

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*