Kronerulling for norsk klimasøksmål

Klimasøksmål Arktis

Denne uka er det lansert en egen kampanje med oppfordring om å gi penger til et varslet søksmål mot den norske staten. Bakgrunnen er regjeringens planer om ny oljevirksomhet i Barentshavet. Dette er uforenlig med internasjonale klimaavtaler som Norge har forpliktet seg til, og også med vår egen Grunnlov, mener koalisjonen av organisasjoner og enkeltpersoner som står bak klimasøksmålet – «et folkets søksmål som skal stanse uansvarlig oljeutvinning i klimakrisens tid», slik de formulerer det. Grunnlovens miljøaparagraf 112 slår fast at framtidige generasjoner har rett til et levelig klima. og at staten har plikt til å sørge for dette.

Tidligere i år delte regjeringen ut en rekke nye tillatelser til oljeleting, helt opp til den arktiske iskanten. Dette er første gang på over 20 år at helt nye områder på norsk sokkel åpnes for oljeindustrien. Kun uker senere ratifiserte Stortinget Paris-avtalen og forpliktet seg dermed til å bidra til å begrense den globale temperaturstigning ned mot 1,5 grader. Dette henger ikke sammen, mener klimabevegelsen. Finner de olje i nord, vil det innebære store utslipp i flere tiår framover og særlig etter 2030, lenge etter at verdens utslipp må gå mot null.

Natur og Ungdom og Greenpeace er aktuelle saksøkere og vil snarlig ta en endelig beslutning om saken skal tas til retten. Kronerullingen er satt i gang for å samle inn penger til faglige utredninger, juridisk bistand og informasjonsarbeidet som er nødvendig.  – Klimasøksmålet har solid forankring i juridisk fagkompetanse og mange gode støttespillere, understreker initiativtakerne. Men motparten, den norske stat, er en mektig og ressurssterk aktør, og vi trenger et sterkt advokatteam skal vi kunne føre en sterk sak med argumentene som er viktig for oss og framtidige generasjoner. Vi trenger derfor all støtte vi kan få!

Pengene som kommer inn vil forvaltes av Foreningen Grunnloven § 112 på vegne av flere organisasjoner, blant dem Besteforeldrenes klimaaksjon. Gå til kronerulling-kampanjen her: https://bidra.klimasøksmål.no

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 11.10.2016

    Da er det bare å bla opp, alle som kan, for å støtte klimasøksmålet og informasjonsarbeid rundt dette.

  2. Steinar Høiback | 11.10.2016

    Det har du helt rett i Linda – nå må vi bla opp, det er viktig å støtte så godt vi kan – vi lever i en interessant tid, en viktig tid. Dette kan være starten på noe stort.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*