Young People’s Burden

big oil 2

Regjeringen har undertegnet Paris-avtalen og har kunnskap om at mye av oljen må bli liggende for å unngå ekstreme klimaendringer. Likevel slippes oljeindustrien løs i sårbare Arktis. Hvem må bære byrden av dette? spør koalisjonen «Klimasøksmål Arktis», og ønsker velkommen til kveldseminar på Nobels Fredssenter 18. oktober. Innledere er forfatter Jostein Gaarder og verdensledende klimaforsker og aktivist James Hansen, sammen med urfolk og samfunnsledere fra Canada, Russland, Australia og Norge som vil dele sine erfaringer fra kamper for klimarettferdighet og mot miljøødeleggelser i Arktis.

James HansenKoalisjonen Klimasøksmål Aktis skriver:
Som samfunnsbevisst forsker er James Hansen opptatt av hva dagens oljeavhengighet og økende globale klimaendringer vil koste framtidige generasjoner. Med utgangspunkt i sin nyeste forskningsartikkel: «Young People’s Burden; Requirement of Negative CO2 Emissions» vil han også redegjøre for det historiske klimasøksmålet som 21 ungdommer fører i USA, hvor Hansen opptrer som ekspertvitne.

Det er jordens barn og unge som må leve med konsekvensene av ødeleggelser og klimaendringer som vi ikke forhindrer i dag. Dette innser stadig flere unge og voksne, og over hele verden vokser folkebevegelser seg sterke, og i stadig flere land griper folk til egne grunnlover og rettssystemer for å stille sine myndigheter til ansvar. Flere rettsaker føres og vinnes, og både lokale og nasjonale myndigheter tvinges til å handle for å sikre livsvilkårene for egen befolkning og fremtidige generasjoner. I århundrer har verdens urfolk kjempet for å bevare sine leveområder. Dagens urfolk har lenge stått i spiss i kampen mot de store skadene som fossilindustriens påfører uerstattelig land, vann og skog. De fire innlederne har selv kjempet mot oljeutvinning og miljøødeleggelser for sine folk.

Seminaret holdes på engelsk og er åpent for alle. Det vil bli anledning til å stille spørsmål.

BLI KJENT MED DELTAKERNE:

JAMES HANSEN (USA)
Verdenskjent klimaforsker og professor ved Columbia University. Hansen var en av de første som på 1980-tallet advarte mot konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer – en påpeking som av mange regnes som startskuddet for dagens klimadebatt. Til tross for NASA administrasjonens og Det Hvite Hus’ forsøk på å sensurere Hansens klimarelaterte forskning og pressemeldinger om årsakene til klimaendringene, har Hansens innsats som forsker og aktivist bidratt til at millioner av mennesker i dag kjenner til utviklingen og konsekvensene av global oppvarming. I dag fører Hansen, sammen med 21 ungdommer, et historisk klimasøksmål mot amerikanske myndigheter på bakgrunn av dette.

AUDREY SIEGEL (Canada)
Kanadisk urinbygger, artist og aktivist. Siegel spilte en sentral rolle i den suksessfulle kampanjen mot Shells oljeaktivitet i Arktis (ShellNo-kampanjen). De fleste av oss husker Audrey fra en liten gummibåt i de kanadiske farvann, hvor hun iført tradisjonell kanadisk urfolksbekledning reiste seg og blokkerte utfarten til en 90 meter høy oljeplattform på vei til Arktis.

IVAN IVANOV (Russland)
Blogger og aktivist fra oljerepublikken Komi i Russland, som på nært hold har observert miljøkonsekvensene av oljesøl fra selskaper som Lukoil – ett av selskapene tildelt lisenser i norske områder. Ved siden av å blogge om oljeulykker reiser Ivanov på offisielle observatøroppdrag for å kontrollere håndteringen av oljesøl, blant annet i regi av komiteen for vern av den utsatte Petsjora-regionen i Russland.

BUNNA LAWRIE (Australia)
Frontfigur i det prisbelønte bandet Coloured Stone og en prominent aktivist for aboriginernes rettigheter i Australia. Lawrie er selv medlem av mirning-stammen fra Sør-Australia, og er en sterk stemme i kampen mot BPs planer om oljeutvinning i Australbukta. Eksplosjonen på BPs oljeplattform i Mexicogolfen i 2010 var tidenes verste oljeulykke, og tilsvarende katastrofe langs den australske kysten vil ramme mennesker og dyreliv, herunder de spesielle hvalforekomstene, fatalt.

BEASKA NIILLAS (Norge)
Politiker og skuespiller. Niillas er leder av Norske Samers Riksforbund, den største samiske organisasjonen i Norge. Til tross for samers lange tradisjoner med å ta vare på naturen, er folkegruppen noen av de første som påvirkes klimaendringene. Beaska har derfor som samisk samfunnsleder en sterk og viktig stemme i kampen for klimarettferdighet i Arktis.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Gunnar Kvåle | 17.10.2016

    Vil dette arrangementet bli «streamet»?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*