Klimabombe som må fases ut

hagejordDet er på tide med en plan for å fase ut bruk av torv fra myr. En god start vil være å forby torv i alle offentlige innkjøp, skriver fagrådgiver i Avfall Norge, Jens Måge, i nettmagasinet Energi og Klima. Nordmenn kjøper hagejord tilsvarende 4 millioner 50-litersekker i året. Med en torvandel på 86 prosent gir det et klimagassutslipp like stort som fra 15.000 personbiler. Dessuten ødelegges myras evne som naturlig flomvern, det biologiske mangfoldet forstyrres og arter forsvinner. Dette er det fullt mulig å få en slutt på, mener Måge. Avfall Norge har igangsatt prosjektet God Jord for å øke kunnskapen om og verdien av kompost som alternativ.

Miljøvennlig kompost
Dessverre er det mye feilmerking av produkter, og hagesentrenes kunder kan fort tro at de kjøper et miljøvennlig «grønt» produkt, mens de i stedet kjøper en klimabombe hovedsakelig av torv ispedd kunstige tilsetningsstoffer.

Alternativet er kompost som blant annet lages av kildesortert matavfall og hageavfall. Mange lager det i sin egen hage, og mange avfallsanlegg rundt om i landet selger allerede ulike jordblandinger med kompost som viktigste ingrediens. I tillegg til å være et bærekraftig produkt, er det ofte av langt bedre kvalitet med rikt næringsinnhold og mikroorganismer som plantene trenger og som gir sunne planter og god vekst.

Mens «hagejord» utnytter en begrenset ressurs og gir store miljøskader, sikrer kompostering gjenbruk av en rekke livsviktige stoffer det er begrensede mengder av. La oss satse på ressurser som er fornybare innen et 100-årig perspektiv og kanskje ta frem igjen tradisjonelle dyrkingsmetoder hvor den naturlige jorda er i fokus, skriver Måge. – Vi har det travelt i klimasammenheng!

Les hele artikkelen i Energi og Klima:
http://energiogklima.no/kommentar/torv-er-en-klimabombe-som-ma-fases-ut/?utm_source=nyhetsbrev

Juni 2015: Torvmyra på Jødahlsmåsan skal tilbake der den hører heime, mener ungene fra Ullensaker. Sammen med Besteforeldreaksjonen bidro de til å sette søkelyset på misbruket av myrjord i Norge. Foto: Ivan Chetwynd

Mars 2015: Torvmyra på Jødahlsmåsan skal tilbake der den hører heime, mener ungene fra Ullensaker. Sammen med Besteforeldreaksjonen bidro de til å sette søkelyset på misbruket av myrjord i Norge. Foto: Ivan Chetwynd

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*