Ikke mere snikksnakk, fossilfri politikk, takk!

kor torgall
FOR FULL HALS! Sangen "Alle barn skal arve jorda" med tekst av Ola Dimmen i Trondheim er blitt omfavnet i hele landet.

To bergenskor – Lyderhornkoret og Alt for damene, hadde slått seg sammen, og slo til med «Alle barn skal arve jorda», til Beethovens mektige melodi fra Ode til gleden, da Klimavalgalliansen mobiliserte på Torgallmenningen 29. august. Publikum sang med og denne siste markeringen før valget gikk under slagordet FOSSILFRI BY 2025. Det er verken radikalt eller konservativt. Ikke høyre eller venstre. Det er bare sunn fornuft, sa Halfdan Wiik fra Besteforeldreaksjonen i sin appell. Vi representerer en bred, folkelig allianse som er villig til å ta et tak og gå en ekstra mil for klimaet. Vi ber våre politikere om å gå sammen med oss!

syng med torgall

Appell ved Halfdan Wiik, Besteforeldrenes klimaaksjon:
Når vi er samla her i dag skal vi huske at vi ikke er aleine. Rundt om i verden er det millioner som tenker som oss. Stadig flere stiller seg bak det samme kravet:

NÅ MÅ DET HANDLES! DET MÅ BLI SLUTT PÅ KLIMAPUSLERIENE!

Det er verken radikalt eller konservativt. Ikke høyre eller venstre. Det er bare sunn fornuft. For 14 dager siden deltok jeg på kirka sin klimaseilas til Arendal, sammen med andre fra fagbevegelse og miljøbevegelse. Vel framme leste biskopen i Møre opp vår felles erklæring til politiske ledere.

  • Vi vil at Norge som et av verdens rikeste land tar sitt historiske og moralske ansvar.
  • Vi vil at Norge tar ansvar der vi setter vårt største økologiske fotavtrykk — i oljeindustrien.
  • Vi vil at Norge som arktisk stat tar initiativ til at olja i Arktis blir liggende.
  • Vi vil at kommunale og statlige fond trekker sine investeringer ut av fossil energi og investerer pengene i grønn utvikling.

Framtida er nå, sa biskopen. Vi representerer en bred, folkelig allianse som er villig til å gå en ekstra mil for klimaet. Vi ber våre politikere om å gå sammen med oss!

flott dame torgallI Paris står vi foran det 21 i rekka av klimatoppmøter. Resultatet fra de 20 foregående kan veies på fjærvekt. Alle skjønner at slik kan det ikke fortsette. Men uansett løser vi ikke klimaproblemene med en FN-avtale aleine. Det må jobbes på alle bauger og kanter: i organisasjoner, på skoler og i bedrifter. I det enkelte land, i den enkelte KOMMUNE ikke minst.

Vi som står her i dag, og mange, mange andre bergensere, ønsker å se reelle endringer. Kravet vårt er enkelt og forståelig: FOSSILFRI BERGEN INNEN 2025. Fossilfri transport, fossilfri oppvarming, fossilfri havn, fossilfrie investeringer.

Dette er realistisk og gjennomførbart. Det vil gi utrolig mange fordeler for hele bymiljøet vårt, i tillegg til klimaeffekten. Barn og unge vil glede seg aller mest, for de vil få en bedre og sunnere hverdag. Slik at vi voksne kan se dem i øya og si: Nå er vi i gang med jobben. Vår del av jobben for å skape en fossilfri VERDEN. En bedre, sunnere og tryggere verden. DEN VERDEN DERE FORTJENER OG HAR KRAV PÅ.

Synnøve Kvamme, leiar av Naturvernforbundet i Hordaland:
Er me egoistiske og kortsynte nok til å halda fram med fossilproduksjonen til siste dråpe, vil me ikkje berre styra utsleppa mot fem gonger høgare enn det som FN sitt klimapanel har slått fast som den absolutte øvre grensa, men som me alle veit er fossil energi òg ein avgrensa ressurs som det berre er eit spørsmål om tid når vil ta slutt. Viss me nektar å sjå sanninga i auga, og nektar å gå i gang med omstillinga, vil ein heil industri kollapsa den dagen alt er brukt opp, og titals tusen vil stå utan jobb – og katastrofa vil vera komplett når denne feilsatsinga i tillegg har ført klimaendringane ut av kontroll og på veg mot eit uleveleg klima på jorda. Heile appellen finn du her: Nasjonal aksjonsdag for eit klimaval

Ragnhild Freng Dale:
Det eneste som vokser enda raskere enn karbonutslippene, er den kollektive viljen til å gjøre noe med det. Den kollektive viljen som har mobilisert oss hit i dag, og som mobiliserte flere hundre tusen i over 150 land i september i fjor, i den største klimamarjsen noen sinne på global skala. En klimamarsj som fikk støtte langt, langt opp i systemet, og som var like mye en folkefest som en demonstrasjon. I London, der jeg var, var det over 40 000 mennesker samlet. Folkehavet var så stort at jeg ikke kunne se fra en ende til den andre, og aksjonsgrupper med plakater om alt fra oljesponsing, til krav om fossilfrie universitet, til aktivister som jobber for at fattige i England skal ha lik rett til strøm og energi som alle andre – og at denne attpåtil skal være fornybar – var tilstede. Møtene, og marsjen, varmet hver og en av oss med en glød som fortsatt brenner inni meg: Vi er mange, og det nytter. Om ikke lederne våre er på riktig vei, så er vi det, og det synes. Hele appellen finner du her: Omstillingen må være rettferdig

Klimavalgalliansen poå torgall

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*